Intervju Vijesti

Sulejman Tihić: Imaćemo Vijeće ministara u septembru

SDA nema ništa protiv principa rotacije i da to bude ustavna kategorija, rekao je za “Nezavisne” Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

“Ja lično jesam za rotaciju. BiH je multietnička država, i dok je BiH, rotacije će uvijek biti, bez obzira koliko kojeg naroda u popisu stanovništva ima“, rekao je Tihić.

Dodao je da je uvjeren da bi politički lideri već u septembru mogli postići dogovor o važnim pitanjima u BiH, kada bi sjeli i razgovarali.

“Ja sam na godišnjem odmoru u Bosanskom Šamcu, ali sutra kad bi Milorad Dodik htio sastanak, ili Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija ili bilo koji drugi, ja bih prihvatio”, rekao je Tihić u intervjuu za Nezavisne novine..

NN: Možemo li reći da je dogovoreno da predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude neko iz HDZ BiH?

TIHIĆ: Već dugo postoji spremnost o tome, pod uvjetom da se udovolji nekim drugim zahtjevima koje bi SDP i SDA tom prilikom postavile. Mislim da je osnovni problem što se o tome puno razgovara putem medija, ultimatumima – ili će biti po mom, ili neće biti nikako. Vjerujte, među nama nema toliko spora koliko se to javnosti predstavlja. Ja razgovaram sa drugim liderima i ne vidim da su tu baš tako velike razlike.

NN: Ali razlike su očigledno dovoljno velike da nema dogovora o vlasti već skoro godinu dana?!

TIHIĆ: Slažem se da postoje razlike. Ali, mi kao realni političari možemo napraviti dogovor u vezi s onim o čemu se možemo složiti. Problem je što se ne sjeda i ne razgovara. Ja sam lično četiri puta Milorada Dodika zvao i tražio da razgovaramo nas dvojica sami.

NN: I šta je on rekao?

TIHIĆ: On je uvijek iskazivao želju i spremnost, ali nije došlo do tih sastanaka. Uvijek su to neke obaveze, od tenis kupa u Francuskoj i tako dalje. Eto, ja se nadam da ćemo nas dvojica, ipak, sjesti i razgovarati. I pojedinačno i svi zajedno.

NN: Predsjednik Dodik je rekao da on neće sazivati sastanak, jer kad je to učinio posljednji put, u Sarajevu, predstavnici SDA i SDP nisu došli.

TIHIĆ: Ako Dodik sazove sastanak, spreman sam da učestvujem. Ali, evo, spreman sam i ja sazvati sastanak ako treba, ako Dodik ima to loše iskustvo, ja ću sazvati sastanak.

NN: Nije li osnovni problem što jedni smatraju da mora postojati rotacija, dok drugi smatraju da je izborni rezultat primarni osnov za raspodjelu funkcija?

TIHIĆ: Ja lično jesam za rotaciju. BiH je multietnička država i dok je BiH barem ovakve multietničke, rotacije će uvijek biti bez obzira koliko kojeg naroda u popisu stanovništva ima. Mi smo zato da se napravi ustavna odredba i kad su u pitanju predsjednik Predsjedništva, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući Zastupničkog doma, Doma naroda, da te četiri pozicije budu iz različitih konstitutivnih naroda. Svako ko prihvata BiH kao multietničku državu i Dejtonski sporazum, mora prihvatiti i princip rotacije.

NN: Pa u čemu je onda problem da predsjedavajući bude Hrvat, a ministar spoljnih poslova Srbin, jer je sadašnji izabran iz bošnjačke kvote?

TIHIĆ: U tekućem mandatu nije bio Bošnjak na čelu MIP-a.

NN: Kažem, iz bošnjačke kvote?

TIHIĆ: Istina, njega je predložio Haris Silajdžić, iz one kvote koja pripada njegovoj stranci. Ali u zakonu nigdje ne stoji kvota bošnjačka, srpska i hrvatska. A princip rotacije nalaže da nekad može biti i iz reda ostalih. Alkalaj je iz reda ostalih.

NN: Jeste li zabrinuti što se dva dijela BiH sve više udaljavaju jedan od drugog? Pa čak i Hrvati se, izgleda, udaljavaju od Sarajeva?

TIHIĆ: Kao čovjek i političar koji se nalazi na visokoj funkciji jesam zabrinut što nema Vijeća ministara. Međutim, ja sam duboko uvjeren, kad je u pitanju podjela BiH, da o tome nema ni govora. Do toga ne može doći. Sa svoje strane činim sve da se postigne dogovor i do sada sam se uvijek tako ponašao. I u mojim kontaktima sa drugim liderima činim sve da do toga dođe. Svi koji me znaju, znaju da sam čovjek koji teži da se postigne dogovor danas u vezi sa onim o čemu se možemo odmah dogovoriti, a ono o čemu ne možemo, ostavimo za sljedeću godinu.

NN: Je li realno da Savjet ministara BiH bude formiran u septembru?

TIHIĆ: Mislim da je realno. Ja vjerujem kad bi se organizovao ozbiljan sastanak, i kad bismo kandidovali ova pitanja, i državnu pomoć, vojnu imovinu, presudu Sejdić-Finci, mislim da bismo mogli vratiti novu energiju.

NN: Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetiće sve zemlje regiona, osim, izgleda, BiH. Zbog čega zaobilazi BiH? 

TIHIĆ: Vjerovatni razlog je što nema partnera s kim bi razgovarala, odnosno nema novog vijeća ministara BiH. Drugi razlog jeste nezadovoljstvo što se u BiH stvari odvijaju veoma sporo, pogotovo kad su u pitanju evropske integracije, ispunjavanje uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i sve ono što znači članstvo u EU.

NN: Ili je to možda izražavanje nezadovoljstva što je propala Berlinska inicijativa?

TIHIĆ: Ne smatram da je ta inicijativa propala. Mislim da je Njemačka tu oprezna i čeka da dobije pozitivne signale od domaćih političara jer to i treba da bude rezultat domaći projekat, a njihova pomoć može biti od koristi.

NN: Milorad Dodik, predsjednik RS, je govorio o ustavnim promjenama u Srpskoj po kojima bi se ukinulo Vijeće naroda, jer ono, kako kaže, nije ustavna i dejtonska kategorija?

TIHIĆ: To jeste ustavna kategorija. U članu jedan Ustava RS jasno se kaže da je to zajednica Srba, Bošnjaka i Hrvata i ostalih, i logično, s te osnovne odrednice, da postoji određeni mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji je definisan kroz ustavne amandmane. I to se može promijeniti samo uz suglasnost svih konstitutivnih naroda. Sam Dodik zna da se to ne može uraditi.

 

Nezavisne novine/Informer.ba