Intervju Vijesti

Sulejman Tihić: SDA u sjeni SDP-a zbog RTV FBiH

U svakoj koaliciji ima problema, ali se javno ne ispoljavaju pa je tako i u odnosima SDP BiH i SDA, kaže Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Tvrdi da se stiče utisak kako je SDA u sjeni SDP-a zbog izvještavanja javnog servisa FBiH te najavljuje zakonske promjene u ovoj oblasti.

Dodaje da njegova stranka ne gubi identitet kroz koaliciju četiri stranke na bazi programske platforme, a to argumentuje pobjedom sva četiri kandidata SDA na prijevremenim opštinskim izborima.

Pobijedili smo i SDP i SBB. Birači nam se vraćaju“, kazao je Tihić.

NN: Izvršna vlast na nivou BiH nije formirana skoro devet mjeseci nakon izbora. Ko je odgovoran za to?

Tihić: Odgovorna su dva HDZ-a koji su blokirali formiranje Doma naraoda u FBiH, a time i BiH. Drugi odgovorni je SNSD, koji nas je dva-tri mjeseca zabavljao pričom o referendumu i nismo mogli razgovarati o uspostavi vlasti. Tu je i odgovrnost SDP-a, posebno u prvoj fazi nakon izbora, a neću štedjeti ni SDA, jer smo dio tog paketa, pa ima nešto i naše odgovornosti.

NN: Da li bi bilo manje problema da su SDA i SDP BiH pristale na formiranje vlasti na principu 2+2+2, uz hrvatski i blok iz RS?

Tihić: SDP nije želio ni na koji način da po tom principu ide u formiranje vlasti, jer ne žele da se tretiraju kao bošnjačka stranka, što i nisu po svom programu, sadržaju i aktivnostima. Ovog puta je “dejtonski šablon”, koji koristimo od 1995. godine, poremećen i to je jedan od razloga što se ova vlast tako dugo formira. SDA nema ambicija da zauzima pozicije iz reda hrvatskog i srpskog naroda. Relanost je, a možda i budućnost političkih stranaka da žele biti multietničke. SDP se tako deklarira, njihove liste su takve, a i biračko tijelo. Ja im priznajem da su multietnička stranka. SDA se trudi da bude multietnička, ali naše biračko tijelo je takvo da i kad stavimo Srbe i Hrvate, ne budu izabrani.

NN: Da li iskreno vjerujete da je moguće provesti programsku platformu koju ste potpisali sa još tri stranke u BiH?

Tihić: Ono što se tiče FBiH je moguće, a što se tiče države, tu mora postojati dogovor sa strankama iz Republike Srpske. Nikada ni ja, a ni niko drugi nije mislio da platformu u ovakvoj formi i sadržaju možemo provesti. To je startna pozicija za razgovore sa strankama iz RS.

NN: I dva HDZ-a ne pristaju na platformu, a nisu bili pozvani da budu dio nje?

Tihić: Ponuđeno im je isti dan, jer sam posalo e-mail Boži Ljubiću i činio sam sve da oba HDZ-a budu dio parlamentarne većine. Oni su sami sebe izbacili i odbili čak da od 13 hrvatskih pozicija prihvate 11. Platforma neće biti na štetu Hrvata, a štetu će imati samo dva HDZ-a. U FBiH neće biti u vlasti, neće moći realizovati programe koje su obećali biračima.

NN: Plašite li se da će SDA izgubiti identitet provodeći platformu, koja je najvećim dijelom program SDP BiH?

Tihić: Nije to tačno. Najmanje 50 odsto u toj platformi ima onoga što je kreirala SDA, posebno kada je u pitanju etnički dio koji govori o funkcionalnoj ravnopravnosti naroda kroz garantirane kvote poslanika, proporciju, institut pariteta, obaveznu rotaciju i veto. To sam lično pisao. Da SDA ništa ne gubi već se vraća, vidi se po izborima u Vogošći, Ilidži i Srebreniku, jer pobijedili smo i SDP i SBB. Birači nam se vraćaju.

NN: U javnosti se stiče utisak da je SDP apsolutni lider, a neki vaši poslanici ponašaju se kao portparoli SDP-a.

Tihić: U svim koalicijama postoje razlike, a one se javno ne ispoljavaju. Da prisustvujete nekim našim razgovorima, vidjeli biste razlike među nama, a kada se dogovor postigne, u javnosti se vidi da isto pričamo. Uostalom, zar nije SDA uticala na SDP da promijeni neke svoje stavove nakon izbora, poput pitanja predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Normalno je da smo imali neke naše taktičke poteze. U to vrijeme SDP je imao ponudu Saveza za bolju budućnost (SBB) da budu partneri i da na svakom nivou vlasti od kantona do države imaju samo jednog svog ministra. SDA je tražila pola ministarstkih mjesta. Nismo se tada mogli, dok se SDP premišljao, suprotstavljati njihovim stavovima. Bilo je bitno da smo u vlasti i ostvarimo svoje programske ciljeve. Nekada u nekim stvarima treba prešutjeti, a kroz razgovore smo promijenili dosta toga kod SDP-a, koji je bio opijen svojom pobjedom.

NN: Jeste li zadovoljni radom Vlade FBiH i načinom na koji je ona formirana?

Tihić: Više sam nego zadovoljan. Imaju mnogo elana i pored problema. Mjere u smislu racionalizacije potrošnje sigurno će biti korisne. Platforma olakšava brže funkcinisanje Vlade i nema političkih diskusija koje smo imali ranije bez platforme. A, to kako je Vlada izabrana je posljedica nedostatka vremena, jer više nismo mogli čekati dva HDZ-a. Došli smo u situaciju da moramo usvojiti budžet do 1. aprila, jer bi posljedice bile protesti i najava repriza arapskih nemira. Do zadnjeg smo čekali i Dragan Čović je bio pristao u jednom momentu na moju ponudu koja je bila bolje od one OHR-ove. Morao je imati u vidu da ima i drugih stranaka koje zastupaju Hrvate. I SNSD, koji je pobjednik u RS, dijeli vlast i nije jedini predstavnik Srba.

NN: Pamtite li da je ikad nakon smjene vlasti učinjeno toliko čistki u javnim preduzećima kao za mandata ove vlade FBiH?

Tihić: To je uobičajeno kod smjene vlasti, pa i Dodik kada je dolazio, rekao je svim pomoćnicima ministara da podnose ostavke.

NN: Dodik nije imao kontinuitet u vlasti, a bivše vlade FBiH vodila je SDA. Vi mijenjate u upravama preduzeća i svoje kadrove?

Tihić: Ne čistimo svoje kadrove, najmanje promjena ima tamo gdje SDP dolazi, a većinu pozicija i kadrovskih rješenja je SDA zadržala, osim tamo gdje nisu radili dobro. Što se tiče hrvatskih kadrova, mijenjani su i tamo gdje je SDP dobio poziciju.

NN: Je li i to platforma ili raspodjela fotelja?

Tihić: Uobičajeno je da se nakon izbora dešavaju promjene, što se tiče SDA, promijenili smo možda trećinu kadrova.

NN: Kako se platforma provodi u Kantonu Sarajevo i je li vjeronauka u školama dio tog dokumenta?

Tihić: Vjeronauka nije tako precizno tretirana u platformi, a ta je stvar više ispolitizirana i u normalnom društva takva odluka ne bi naišla na oštre reakcije. Nije u redu da u Sarajevu bošnjačka djeca pohađaju, a djeca srpske nacionalnosti ne pohađaju ovu nastavu. U Bosanskom Šamcu moje unuke pohađaju vjeronauku, a u Sarajevu, eto, nije tako. Ministar je trebalo da ima drugi pristup, jer je to osjetljivo pitanje.

NN: Ne pitam Vas to zbog predmeta nego zbog podjela koje su nastale u Vladi i nepoštivanje odluka ministara SDA.

Tihić: E, na kraju je ispoštovana odluka naših ministara. SDP je to uradio na svoju ruku, ali je to ispravio.

NN: Je li SDA u podređenom položaju u odnosu na SDP u vladama?

Tihić: Osjećamo se ravnopravno i naši kadrovi u vladama imaju veće iskustvo i osjećaj za realnu politku, ali imamo hronični problem medija. Šta god bude urađeno dobro, mediji to prikažu kao da je to samo zasluga SDP-a. To je posebno na javnom servisu FBiH. O tome ćemo morati razgovarati i ja sam tu temu načeo. Prošle su na brzinu u Vladi izmjene Zakona o RTV FBiH, ali u federalnom parlamentu to neće tek tako proći. Parlament treba da ima u jednoj mjeri uticaj na rad javnih servisa, a ne da se to prepusti četvorici ljudi u Upravnom odboru.

NN: Hoće li SDA tražiti mjesto ministra finansija i trezora BiH?

Tihić: Nismo postavljali ultimatume kao druge stranke. Bilo bi dobro da bude Bošnjak, jer nije bio od Dejtona do danas ni u FBiH, ni u BiH. Tražio sam to i kod prošle vlade FBiH, nije prošlo, u ovoj bi to bilo prihvatljivo, ali bi ispalo da su ove stranke koje pretstavljaju Hrvate izdajničke, jer su pustile taj resor.

NN: Popustićete na finansijama da bi šef bh. diplomatije mogao biti Bošnjak?

Tihić: Vi biste da ja popustim i prije pregovora?! Zašto oba mjesta ne bi bila bošnjačka? Imamo mi u platformi prioritete koje mjesto da tražimo, ali važno je napraviti neku mini-platfarmu i za Vijeće ministara da ni Lagumdžija kao ministar vanjskih poslova ne može da solira. On je, ipak, iz pobjedničke stranke i na njemu je da bira, ali trebalo bi da se dogovare on i Dodik, jer su izborni pobjednici.

NN: Da li će stranke platforme zajednički predložiti novog mandatara ako Slavo Kukić ne dobije podršku i ima li šanse da prije toga bude dogovorena parlamentarna većina?

Tihić: Ne treba predlagati novog mandatara dok ne bude obezbijeđena parlamentarna većina sa 22 potpisa, ali i entitetskom većinom. Nemamo mi ništa protiv da se u jednom dogovoru pozicija predsjedavajućeg pripadne kandidatu HDZ-a, ali da stranke platforme imaju pet mjesta, a pet stranke iz RS i dva HDZ-a. Mi imamo 18 poslanika, a ove stranke 17 poslanika i to je realno. Ove četiri godine SDA je mnogo puta preglasan u Vijeću ministara, jer su SNSD i HDZ imali šest ministara. Kombinacija 5+5 će nas natjerati da se dogovaramo.

 

Nezavisne novine/Informer.ba