Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Sulejman Tihić: Uskoro rješenje za formiranje dražvne vlasti

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da se uskoro može doći do rješenja za uspostavljanje vlasti na nivou BiH, navodeći da stavovi nisu tako daleki i da se mogu usaglasiti ako postoji dobra volja.

”Imam kompromisno rješenje, ali taj plan se ne iznosi u medijima, nego u razgovorima”
, naglasio je Tihić.

On je podsjetio da je nakon sastanka  sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem prije godišnjih odmora dogovor bio da se razgovara sa liderom SNSD-a poslije  20. avgusta, jer je Milorad Dodik  do tada zauzet.

”Treba napraviti pripreme koje će dovesti do rezultata, a ne održavati sastanak samo da bi se sastali. Problem je što se ne razgovora. Naši stavovi nisu tako daleko i možemo se usaglasiti, ako razgovaramo i ako postoji dobra volja i o Vijeću ministara, i o zakonu o popisu stanovništva, i zakonu o državnoj imovini i presudi ‘Sejdić-Finci’
”, rekao je predsjednik SDA.

Tihić još ne zna ko će biti domaćin sastanka, ali nema ništa protiv ni da bude on, piše mostarski ”Dnevni list”.

On je potvrdio da je u svojoj kući u Šamcu ugostio predstavnike američke Ambasade, a ne političke lidere kako su javili mediji u BiH.

”Na odmoru sam u Šamcu. Imao sam sastanak, ali ne sa Draganom Čovićem, ni sa Miloradom Dodikom niti sa Zlatkom Lagumdžijom. Razgovarao sam s predstavnicima američke Ambasade. Šamac je malo mjesto i prošlo je nekoliko džipova, pa su mještani mislili da su političari”, objasnio je Tihić.

Predsjednik SDA izjavio je da je međunarodna zajednica zainteresovana za što brže uspostavljanje vlasti, te da nisu zadovoljni ponašanjem lidera koji su odgovorni za to.

I lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija demantovao je medije u BiH koji su objavili da se u Prudu kod Šamca tajno sastao sa Tihićem i Čovićem.

 

Srna/Informer.ba