BiH Top Vijesti

Suspendovan Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije FUP-a

Načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP), Zoran Čegar, suspendovan je nakon provedene interne istrage, potvrđeno je Feni u toj policijskoj agenciji.

 

– Rukovodilac FUP-a, nakon provedenih službenih radnji i inicijative Jedinice za profesionalne standarde, u skladu sa temeljnim principima vladavine prava i međunarodnim standardima iz člana 6. Stav 1. i 3. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, te uz dosljednu primjenu Zakona o policijskim službenicima FBiH, bez prejudiciranja ishoda postupka koji se protiv imenovanog policijskog službenika vodi pred nadležnim organom FUP-a, donio je rješenje o suspenziji policijskog službenika Zorana Čegara – navode iz te agencije.

Istovremeno, napominju kako radi zaštite zakonitosti postupka koji je u toku, te njegove tajnosti propisane pozitivnopravnim propisima, FUP u ovom momentu ne može u javnosti iznositi činjenice i okolnosti postupka koji se provodi protiv policijskog službenika Zorana Čegara.

– Cijeneći načelo transparentnost, a posebno činjenicu da je FUP jedan od garanata javne sigurnosti svih građana, javnost će biti blagovremeno obavještena o ishodu predmetnog postupka – saopćili su iz ove policijske agencije.

Kako mediji prenose, Čegar je prošle sedmice uputio prijetnje novinarki CIN-a ispred suda u Dubrovniku, gdje je protiv njega pokrenut postupak po optužbi za prevaru, a aktuelna je i istraga zbog fizičkog napada na radnika na parkingu u Sarajevu.

 

Fena/Informer.ba