Svijet Top Vijesti

Zelenski posjetio oslobođeni Herson

Volodimir Zelenski posjetio je novooslobođeni grad Herson u južnoj Ukrajini, nakon što su se ruske snage povukle iz strateškog centra u blizini Crnog mora.

Ukrajinsko predsjedništvo podijelilo je njegove slike kako pjeva nacionalnu himnu, držeći ruku na prsima, dok se plavo-žuta zastava zemlje vijorila pokraj glavne gradske upravne zgrade, javlja AFP.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina porekao je, međutim, da posjeta ukrajinskog predsjednika ima bilo kakav uticaj na status regije Herson, koju je Moskva formalno pripojila Rusiji na svečanosti prošlog mjeseca.

– Važno je biti ovdje – rekao je Zelenski novinarima u gradu, dok je njegov ured objavio njegove slike susreta sa stanovnicima Hersona i vojnim dužnosnicima.

– Trebamo biti ovdje i podržati ljude tako da ne misle da samo pričamo, samo obećavamo, nego da se stvarno vraćamo i stvarno podižemo našu zastavu – dodao je.

Njegova posjeta Hersonu dešava se samo nekoliko dana nakon što su ukrajinske trupe ušle u grad, administrativno središte regije Kherson, nakon što je Rusija u petak povukla svoje snage.

 

Fena/Informer.ba