BiH Top Vijesti

Sutra obilježavanje 31. godišnjice formiranja logora Trnopolje

Članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni Savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša “Prijedor `92.” i Udruženje logoraša Kozarac, u petak, 26. maja, od 11.00 sati na lokaciji bivšeg logora Trnopolje kod Prijedora realiziraju manifestaciju obilježavanja 31. godišnjice od formiranja tog  koncentracionog logora kroz koji su prolazili logoraši tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu.

Logor Trnopolje, poznat je kao najmasovniji logor za civile nakon 2. Svjetskog rata, kroz koji je prošlo više od 23.000 logoraša. Torture koje je prošao toliki broj logoraša je teško i opisati, a kamo li shvatiti i osjetiti, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH. 

“Ono što možemo danas je isporučiti prava logorašima, istinu i pravično suđenje! Posmatrajući globalne trendove, ne možemo da se otmemo zaključku da u ljudskoj historiji, često dođu periodi velikih ispita za demokratiju, pravdu i istinu, i da na tim ispitima često padnu oni za koje smo smatrali da bi ih trebali, kao formalni nosioci tih vrijednosti, prvi položiti”, poručuju iz Saveza logoraša u BiH.

Ističu da su vremena u kojima živimo upravo takva, da dešavanja u Ukrajini, dešavanja u našoj regiji, pa i dešavanja i odluke značajnih osoba u našoj državi, počesto odstupaju od tih načela demokratije, pravde i istine.

“Svugdje postoje oni koji kontinuirano vuku u greške, bol i patnju svih drugih i drugačijih, ali hvala Bogu, pa isto tako uvijek postoje i oni spremni na žrtvu na strani pravde i istine, po svaku cijenu. Logoraši su predvodnici takvih, logoraši Trnopolja, Omarske, Keraterma, ali i logoraši Sušice, Dretelja, Batkovića, Heliodroma, Luke, Kamenice, Šljivovice i svih drugih 657 logora”, navode iz Saveza logoraša u BiH.

Dodaju da logoraši i danas, neumorno svjedoče o istini i pravdi u BiH, u SAD, Njemačkoj, Italiji… i ne odustaju!

“Ugledajmo se na logoraše, ali dajmo i lični doprinos da svjetlo istine, mir i suživot na često gorkoj, ali zdravoj istini zavlada, ne samo na ovim našim prostorima, nego i šire. Opredjelimo se i budimo borci svjetla istine i pravde, a ne mraka i beznađa. Krajnji je momenat”, poručili su iz Saveza logoraša u BiH.