Region Udarno Vijesti

Sutra odluka o izručenju Sanadera

Sud u Salcburgu trebalo bi sutra da donese odluku o izručenju Zagrebu bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlaštenja i za pranje 20,7 miliona kuna (2,8 miliona evra).

Iz ovog suda u petak je potvrđeno da je austrijsko pravosuđe dobilo dokumente od Hrvatske koji su neophodni za odluku o izručenju.

Sanadar tvrdi da njegovi advokati u Hrvatskoj nemaju uvida u dokumente i da ne znaju za šta se točno sumnjiči, a predstavnici hrvatskog pravosuđa traže da se bivši premijer najprije izjasni o izručenju.

Portparol državnog Tužilaštva u Salcburgu Barbara Fajtinger pojasnila je da Sud u Salcburgu mora procijeniti da li su povrijeđena Sanaderova prava time što je njegovim advokatima u Hrvatskoj spriječen uvid u dokumente kojima se tereti bivši hrvatski premijer.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhapšen je u Austriji 10. decembra prošle godine i od tada se nalazi u zatvoru u Salcburgu, a pritvor mu je 8. marta produžen za dva mjeseca.

Na posljednjem ročištu Sanader je tvrdio da u Hrvatskoj nema uslova za pravično suđenje prema Konvenciji o ljudskim pravima.

Sanadera optužnica tereti za zloupotrebe položaja i ovlaštenja i za pranje 20,7 miliona kuna (2,8 miliona evra). On je ranije rekao da ne želi izručenje Hrvatskoj, odbacivši sve optužbe, te dodao da želi proces pred austrijskim sudom.

 

srna/infomer.ba