Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Svaki putnik Costa Concordije dobit će 11.000 eura i naknadu za troškove

Kompanija Costa Cruise, koja je vlasnik nasukalog broda Costa Concordia i udruženje preživjelih putnika dogovorili su se jutros da svakom putniku na ime paušalne odštete bude dodijeljeno 11.000 eura, plus nadoknada troškova.

Ovaj sporazum odnosi se na oko 3.000 putnika iz 60 država od kojih je oko 900 Italijana. Ocjenjujemo da će oko 85 posto njih prihvatiti ovaj sporazum“, navodi se u saopštenju italijanskog udruženja potrošača /Adok/ koji su dio komiteta putnika koji su preživjeli brodolom Costa Concordie. Ovaj komitet  pregovarao je o sporazumu sa upravom kompanije.

Sporazumom je predviđena nadoknada štete od 11.000 eura po putniku, uključujući djecu koja nisu platila karte, kao i nadoknadu oko 3.000 eura po osobi za cijenu karte za krstarenje i eventualne bolničke troškove i troškove prevoza.

Oni koji su bili povrijeđeni ili su izgubli svoje najbliže nisu uključeni ovim sporazumom, napominje Adok.

Ovo je historijski sporazum  kojim se okončava ovaj dramatičan slučaj. To je demokratski sporazum kojim se ne pravi razlika između socijalnih kategorija niti po nacionalnij pripadnosti zemlje porijekla. Sporazum je važeći u čitavom svijetu i kompanija će ga objaviti na svim jezicima“, dodao je predsjednik Adoka Carlo Pileri.

On je napomenuo da sporazum važi za sve, a ne samo one koji su se odlučili na pravni postupak.

Nakon katastrofe više udruženja izrazilo je namjeru da podnese tužbu protiv kompanije Costa Cruise, vlasništvo broda, koji se nasukao 13. januara u blizini italijanskog ostrva Giglio.

Na brodu Costa Concordia  bilo je 4.229 osoba, od kojih 3.200 turista iz 60 različitih država i hiljadu članova posade.

U nesreći je poginulo 16 osoba, a isto toliko se vode kao nestalo.

 

Srna/Informer.ba