BiH Top Vijesti

Sve spremno za referendum o opozivu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića

Komisija za provođenje postupka opoziva vrši posljednje pripreme pred refrendum za opoziv načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića koji će biti održan u nedjelju, 23. jula. 

Prema riječima predsjednika Komisije Mirze Imamovića, štampani su glasački listići i propratni obrasci, putem kojih će građani odlučivati da li su „za“ ili „protiv“ opoziva općinskog načelnika. Dostava glasačkih listića očekuje se u petak ujutro.

Glasači u Starom Gradu u nedjelju će moći glasati na 46 biračkih mjesta, a pravo glasa u postupku opoziva općinskog načelnika ima 36.193 glasača. Formirana su četiri mobilna tima za 48 prijavljenih osoba, a  587 je registriranih za glasanje putem pošte, kazao je Imamović.

Po dolasku na biračko mjesto, glasači moraju predočiti jedan od važećih dokumenata sa fotografijom: ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

Biračka mjesta se otvaraju u 08.00 sati, a zatvaraju u 19.00 sati. Članovi biračkih odbora, pet redovnih i pet zamjenskih, vrše prebrojavanje glasačkih listića, a nakon toga će rezultate dostaviti općinskoj Komisiji za provođenje postupka opoziva, kao i cjelokupan materijal.

Prvi rezultati očekuju se sedam sati nakon zatvaranja biračkih mjesta, a drugi rezultati narednog dana do 19.00 sati, kada će biti prebrojani glasovi dobijeni putem mobilnih timova, glasanje u odsustvu.

“Konačni rezultati će biti najkasnije 30 dana od održavanja postupka opoziva, kada ćemo dostaviti izvještaj Općinskom vijeću Stari Grad koje će usvojiti odluku o opozivu ili o ostanku načelnika na poziciji”, kazao je Imamović.

Ukoliko građani izglasaju opoziv općinskog načelnika, dodao je, Centralna izborna komisija BiH će u roku od 60 dana od dana usvajanja odluke raspisati prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo donijelo je 12. juna ove godine Odluku o pokretanju opoziva općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

Prema procjenama, provođenje postupka opoziva/referenduma koštat će između 120.000 i 150.000 KM.

Na lokalnim izborima održanim 2008. godine građani su Ibrahimu Hadžibajriću dali povjerenje i izabrali ga prvi put za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo. Pobjedu u izboru za načelnika Općine Stari Grad odnio je još tri puta: na lokalnim izborima 2012., 2016., kao i 2020. godine.

Hadžibajrić je uhapšen 9. maja ove godine u policijskoj akciji „Start“ koja je provedena pod nadzorom postupajućih tužitelja tužiteljstava Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo, policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i u koordinaciji sa EUROPOL-om.

Policijske aktivnosti su se odnosile na krivična djela organiziranog kriminala i pranja novca, kao i koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, te primanje i davanje dara.