Svijet Top Vijesti

Švedski sud osudio čovjeka zbog poziranja s tijelima ubijenih

Švedski sud  je proglasio  krivim jednog čovjeka za kršenje međunarodnog prava, jer  je pozirao s tijelima ubijenih ili teško ranjenih ljudi  u Siriji 2012. dok je bio pripadnik militantne grupe.

Ubai Julaybib Benoitzon ( 44), švedski državljanin koji je nekoliko puta mijenjao svoje službeno ime, negirao je optužbe protiv njega, saopćio je u srijedu njegov advokat Thomas Olsson.

U saopćenju suda navodi se da zločini uključuju i poziranje za fotografije i video snimke s ubijenim ili teško ranjenim tijelima, uz pokazivanje znakova pobjede i pogrdne izjave, s ciljem širenja materijala kao ratne propagande na internetu.

– Okružni sud je ocijenio da ova akcija predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava – navodi se u saopćenju.

Sud navodi da nije mogao definitivno utvrditi da li su tijela koja se vide na fotografijama mrtva ili živa.

U presudi se navodi da je Ubai Julaybib Benoitzon, koji je također poznat kao Bherlin Gildo i Nathan Benoitzon, u vrijeme zločina bio član radikalne islamističke grupe, koju sud nije imenovao.

Sud je Benoitzona, koji se vratio u Švedsku, osudio na četiri mjeseca zatvora.

Olson nije odmah odgovorio na pitanje da li će se njegov klijent žaliti na presudu.

U sukobu u Siriji, koji je izrastao iz pobune protiv predsjednika Bashara al-Assada 2011. godine, od tada je ubijeno više od 350.000 ljudi, sudeći po podacima Ujedinjenih nacija, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba