Izdvojeno Politika Vijesti

Sven Alkalaj: Ne smijemo prepustiti mjesto ministra vanjskih poslova razbijačima iz SNSD-a

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je reagirajući na izjavu Dušanke Majkić, poslanice SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, u današnjem saopćenju rekao da je bio istinski obradovan kada je pročitao osvrt na buduću raspodjelu fotelja u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine koju je javnosti ponudila Majkićeva.

“Možda naša parlamentarka planira voditi vanjsku politiku, nakon što se podijeli izborni plijen, pa je požurila da kaže šta je ova zemlja doživjela sa Svenom Alkalajem”, stoji u saopćenju Alkalaja.

Rekao je da suprotno planu onih koji bi ovu zemlju vidjeli dezintegrisanu, Bosna i Hercegovina se u posljednje četiri godine približila na korak do punopravnog članstva u NATO-u, postala članica Vijeća sigurnosti UN-a, potpisala Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, dobila bezvizni režim sa EU te uspostavila diplomatske odnose sa 24 nove države što je tri puta više nego od Dejtona do 2007. godine.

Alkalaj je napomenuo da bi “Bosna i Hercegovina, da nije bilo blokada upravo od Majkićeve i njenih stranačkih kolega, učinila znatno više“.

Ova reakcija na izjavu parlamentarke Majkić nije u svrhu polemisanja s njom, nego je poruka probosanskim strankama koje su dobili povjerenje glasača na prošlim izborima da ne smiju prihvatiti diktat iz SNSD-a i prepustiti mjesto ministra vanjskih poslova razbijačima naše zemlje”, naveo je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

 

Fena/Informer.ba