BiH Region Top Vijesti

Švicarski doprinos od 9,7 miliona franaka za Regionalni Challenge fond

Švicarska se pridružila Regionalnom Challenge fondu sa 9,7 miliona CHF za finansiranje projekata kooperativne obuke na zapadnom Balkanu: u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Obim Fonda od 39 miliona eura, dobijen finansijskim doprinosom Vlade Njemačke, povećat će se na oko 49 miliona eura zahvaljujući doprinosu Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Kako napominju iz Ambasade Švicarske u BiH, Regionalni Challenge fond (RCF) je finansijski instrument osmišljen za povećanje zapošljivosti učenika srednjih strukovnih škola ponovnim uvođenjem pristupa kooperativne obuke u ekonomije zapadnog Balkana.

RCF potiče konkurentnost poduzeća finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativne obuke koji se provode kroz partnerstva između institucija za strukovno osposobljavanje i poduzeća.

Švicarska podržava zemlje partnere u strukovnom obrazovanju i integraciji mladih ljudi na tržište rada, a RCF će nadopuniti i poboljšati rezultate švicarskih bilateralnih programa u regiji, dok će iskustvo i mreže švicarskih programa u regiji biti na raspolaganju ovom fondu.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se kroz regionalni natječaj.

 

Fena/Informer.ba