Svijet Udarno Vijesti

Svijet UN započinje raspravu o palestinskoj državnosti

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u srijedu veče preduzeo je prvi korak ka razmatranju palestinskog zahjeva za priznajem, predajući aplikaciju specijalnom komitetu koji će je razmotriti i dati preporuke.

SB UN naime dao je saglasanost i palestinski zahtjev za punopravnim članstvom u svjetskoj organizaciji proslijedio stalnom Komitetu za prijem novih članica.

Portparol generalnog sekretara UN, Martin Nesirki precizirao je da će prvi sastanak komiteta za prijem novih članica biti održan u petak.
U tom stalnom komitetu UN, svih 15 članica Savjeta bezbednosti ima svoje predstavnike, a čitav postupak dio je pravila 59. procedure Savjeta bezbjednosti UN.

Stalni komitet za nove članice ima zadatak da razmotri da li područje poznato kao Palestina zadovoljava kriterijume za državnost, uključujući i imanje definisane teritorije i priznate vlade. Prema Povelji UN-a, nova država članica mora biti “miroljubiva”.

Komitet će svoj ​posao na nivou ambasadora razmotriti u petak ujutro i izvijestiće o zaključcima Savjet bezbjednosti. SB će potom odlučiti hoće li dati preporuku Generalanoj skupštini u formi rezolucije.

Za pozitivnu odluku tog tijela UN neophodno je devet glasova, pod uslovom da nijedna od stalnih članica Savjeta ne uloži veto, što su Amerikanci već najavili.

Odluka kako se navodi neće biti donesena za nekoliko sedmica, no analitičari kažu da će teško biti pozitivna, jer Sjedinjene Države prijete da će Vašington koristiti pravo veta u SB da blokira.

Izrael – nema državnosti bez pregovora

No, nakon sinoćnjeg pomaka, palestinski izaslanik, Rijad Mansur, rekao je novinarima da se proces kreće naprijed.

“Nadamo se da će Savjet bezbjednosti preuzeti svoju odgovornost i odobriti naš zahtjev i poslati preporuku Generalnoj skupštini za prijem Palestine u Ujedinjene nacije”, rekao je Mansur.

Prošle sedmice, na marginama Generalne skupštine UN, Bliskoistočni kvartet – koji se sastoji od Sjedinjenih Država, Rusije, Evropske unije i Ujedinjenih nacija – objavio je poziv za Palestince i Izraelce da se vrate direktnim pregovorima.

Ti razgovori prekinuti su septembra prošle godine nakon što je Izrael po isteku moratorija na izgradnju naselja odbio da ga produži.
U utorak, 27. septembra, Izrael je najavio i da će izgraditi 1100 novih domova za Izraelce u dijelu istočnog Jerusalima koji Palestinci žele kao dio buduće države. Mansur je rako da je ta akcija jasan odgovor izraelske vlade po pitanju pregovora.

“Dali su 1100 odgovora govoreći: ‘ne’ naporima međunarodne zajednice za otvaranje vrata pregovorima”, kazao je. “Mislim da ovo jasno govori da Izrael nije zainteresovan za pregovore s nama, usprkos tome što kažu da to žele.”

Mansur je takođe rekao da Izrael planiranom izgradnjom krši načela prioriteta pregovora i međunarodnog prava.

Israelski ambasador u UN Ron Prosor je rekao da nema prečica do palestinske države.

“Želio bih naglasiti da se palestinska država – prava palestinska država, održiva palestinske država – neće postići nametanjem stvari izvana, već samo u direktnim pregovorima”, kazao je Prosor , ukazujući na uspješne mirovne sporazume Izraela s Egiptom i Jordanom.

“Mi to možemo sami i mi to možemo učiniti u razgovoru jedni s drugima”, rekao je on.

“Mi znamo probleme, znamo i kako je to teško. Nema prečaca. Nema instant rješenja ovdje”, zaključuje Prosor.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zahtjev za punopravno članstvo Palestine u UN predao je u petak 23.septembra, generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, koji ga je istog dana prosledio članicama Savjeta bezbjednosti.

 

RSE/Informer.ba