Svijet Top

Američka vojska pokrenula zračne udare po iranskim ciljevima u Iraku i Siriji

Američka vojska pokrenula je u petak zračne napade u Iraku i Siriji na više od 85 ciljeva povezanih s iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) i milicijama koje ona podržava, u znak odmazde za napad prošlog vikenda u Jordanu u kome su ubijena tri američka vojnika.

Udari, koji su uključivali upotrebu dalekometnih B-1 bombardera koji supoletjeli iz Sjedinjenih Država, prvi su u višeslojnom odgovoru administracije predsjednika Joea Bidena na napad militanata koje podržava Iran, i više američkih vojnih operacija očekuje se u narednim danima.

Iako napadi nisu bili usmjereni na lokacije unutar Irana, oni su signalizirali daljnju eskalaciju sukoba na Bliskom istoku zbog skoro četveromjesečnog rata Izraela s palestinskim borcima Hamasa u Gazi.

Udari su pogodili ciljeve uključujući komandne i kontrolne centre, skladišta raketa, projektila i dronova, kao i logistiku i objekte u lancu snabdijevanja municijom, navodi se u saopćenju američke vojske.

Američke snage pogodile su više od 85 ciljeva na sedam lokacija, četiri u Siriji i tri u Iraku, saopćila je vojska.

Udari su bili usmjereni na Snage Quds – stranu špijunažu i paravojnu grupu IRGC-a koja snažno utječe na njenu savezničku miliciju širom Bliskog istoka, od Libana do Iraka i Jemena do Sirije.

Američki general-potpukovnik Douglas Sims, direktor Zajedničkog štaba, rekao je da se čini da su napadi bili uspješni, izazivajući velike sekundarne eksplozije dok su bombe pogađale oružje militanata, iako nije jasno da li je neki od militanata ubijen.

Sirijsko ministarstvo odbrane saopćilo je da je “očigledna zračna agresija” američkih snaga dovela do toga da je jedan broj civila i vojnika ubijen, a drugi su ranjeni, te da je došlo do značajne štete na javnoj i privatnoj imovini.

“Okupacija dijelova sirijske zemlje od američkih snaga ne može se nastaviti. Sirijska vojska potvrđuje nastavak svog rata protiv terorizma sve dok on ne bude eliminisan i odlučna je da oslobodi cijele sirijske teritorije od terorizma i okupacije”, navodi se u saopćenju ministarstva u subotu.

Sims je rekao da su napadi poduzeti znajući da će vjerovatno biti žrtava među onima u objektima. Dodao je da su vremenske prilike bile ključni faktor za vrijeme operacije.

Iračka vojska je saopćila da su udari bili u iračkoj graničnoj oblasti i upozorila da bi mogli izazvati nestabilnost u regiji.

“Ti zračni napadi predstavljaju kršenje suvereniteta Iraka, potkopavaju napore iračke vlade i predstavljaju prijetnju koja bi mogla dovesti Irak i regiju u strašne posljedice”, navodi portparol iračke vojske Yahya Rasool u saopćenju.

Iz Irana još nije bilo javnog odgovora. Iranska državna televizija u svom izvještaju o udarima opisala je Amerikance kao terorističke snage.

Napad u Jordanu proteklog vikenda bio je prvi smrtonosni napad na američke trupe od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u oktobru.

“Naš odgovor je počeo danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima koje mi izaberemo”, navodi američki predsjednik Joe Biden u saopćenju.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da je Biden uputio dodatne akcije protiv IRGC i onih koji su s njim povezani.

“Ovo je početak našeg odgovora”, kazao je Austin.

Pentagon je, međutim, saopćio da ne želi rat s Iranom i ne vjeruje da ni Teheran želi rat, čak i kada se pojačao pritisak republikanaca na Bidena da direktno zada udarac.

“Ne tražimo sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje, ali predsjednik i ja nećemo tolerirati napade na američke snage”, kazao je Austin.

Prije uzvratnih udara, iranski predsjednik Ebrahim Raisi kazao je da Iran neće započeti rat, ali da će “snažno odgovoriti” svakome ko pokuša da ga maltretira.

Portparol za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby izjavio je da Bidenova administracija nije komunicirala s Iranom od napada na Jordan.

Iranski savjetnici pomažu oružanim grupama u Iraku, gdje Sjedinjene Države imaju oko 2.500 vojnika, i Siriji, gdje ih ima 900, prenosi Reuters.