Svijet Top

Biden će posjetiti Izrael dok rat u Gazi izaziva humanitarnu krizu

Američki predsjednik Joe Biden doputovat će u srijedu u posjetu Izraelu koji se priprema za eskalaciju ofanzive protiv militanata Hamasa koja je izazvala humanitarnu krizu u Gazi i izazvala strah od šireg sukoba s Iranom, prenosi Reuters.

Bidenova posjeta će obilježiti značajnu demonstraciju podrške SAD-u svom najvećem bliskoistočnom savezniku nakon što su Hamasovi naoružani napadači ubili 1.300 ljudi tokom divljanja po gradovima na jugu Izraela 7. oktobra, najsmrtonosnijeg dana u 75-godišnjoj historiji Izraela.

Izrael je odgovorio pooštravanjem blokade Gaze pod upravom Hamasa, uključujući ograničavanje ulaska goriva i bombardovanje područja vazdušnim napadima koji su ubili hiljade Palestinaca i raselili stotine hiljada drugih.

Američki državni sekretar Antony Blinken zaključio je višesatne razgovore s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Tel Avivu rano u utorak rekavši da će Biden posjetiti Izrael.

“Predsjednik će čuti od Izraela šta mu je potrebno da odbrani svoj narod dok nastavljamo da radimo s Kongresom na ispunjavanju tih potreba”, rekao je Blinken novinarima.

Biden će se sastati s Netanyahuom, potvrditi posvećenost Washingtona sigurnosti Izraela i dobiti sveobuhvatan izvještaj o njegovim ratnim ciljevima i strategiji, rekao je Blinken.

“Predsjednik će čuti od Izraela kako će voditi svoje operacije na način koji minimizira civilne žrtve i omogućava da humanitarna pomoć dopre do civila u Gazi na način koji ne koristi Hamasu”, dodao je Blinken.

– Predsjednik će čuti od Izraela kako će voditi svoje operacije na način koji minimizira civilne žrtve i omogućava da humanitarna pomoć dopre do civila u Gazi na način koji ne koristi Hamasu – dodao je Blinken.