Svijet Top

Britanija će Ukrajini isporučiti borbena vozila, municiju i paket pomoći

Britanska vlada je saopćila da će Ukrajini obezbijediti više od 70 borbenih i logističkih vozila, hiljade komada municije za tenkove Challenger 2 i paket podrške od 50 miliona funti (64,7 miliona dolara) za popravku opreme.

Britanija je također saopćila da se očekuje da sve članice Grupe sedam (G7) – Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države – u srijedu potpišu novi okvir koji će osigurati dugoročne, bilateralne sigurnosne obaveze za Ukrajinu, koji će biti detaljno izrađen u dogledno vrijeme.

Lideri NATO-a sastali su se na samitu u litvanskoj prijestolnici Vilniusu, dok se ukrajinska kontraofanziva borila za napredak protiv ruskih okupacionih snaga.

U utorak su čelnici NATO-a rekli da bi Ukrajina trebala biti u mogućnosti da se pridruži vojnom savezu u nekom trenutku u budućnosti, ali nisu ponudili hitan poziv Kijevu, što je naljutilo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Podrška napretku Ukrajine na putu ka članstvu u NATO-u, zajedno sa formalnim, multilateralnim i bilateralnim sporazumima i ogromnom podrškom članica NATO-a, poslat će snažan signal predsjedniku Putinu i vratiti mir Evropi”, rekao je britanski premijer Rishi Sunak u saopćenju koje je objavila vlada.

Sunak će snažno podržati pojednostavljenje puta Ukrajine ka članstvu u NATO-u, dodala je britanska vlada.