Svijet Top

Britanija se sprema za velike poremećaje u zdravstvu zbog štrajka doktora

Mlađi doktori u Britaniji započeli su danas četverodnevni štrajk zbog plata koji će vjerovatno uzrokovati velike poremećaje u funkcionisanju zdravstvenog sistema, zbog čega je vlada upozorila na rizik po sigurnost pacijenata.

Desetine hiljada mlađih doktora, kvalificiranih doktora koji čine gotovo polovicu medicinskog osoblja, ovim štrajkom traže povećanje plata koje će biti bolje usklađeno s inflacijom, u najnovijem udaru na Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) koju finansira država.

British Medical Association (BMA), sindikat koji zastupa doktore, želi povećanje od 35 posto, tvrdeći da su članovi pretrpjeli 26 posto stvarnog smanjenja plata tokom 15 godina.

Današnji štrajk uslijedio je nakon trodnevnog štrajka doktora prošlog mjeseca.

“Ova sljedeća runda štrajkova dovest će do neviđenog poremećaja u funkcionisanju zdravstvenog sistema i vrlo smo zabrinuti zbog potencijalne ozbiljnosti uticaja na pacijente i službe širom zemlje”, rekao je Stephen Powis, direktor NHS-a Engleske, prenosi Reuters.

Rekao je da će ovaj put biti “znatno više” otkazivanja operacija i pregleda za razliku od 175.000 koji su pomaknuti tokom prethodnog štrajka, ali je dodao da NHS radi na tome da hitne službe nastave redovno raditi.

“Također smo zatražili od bolnica da pomaknu termine zahvata i ambulantnih pacijenata što je prije moguće, ali će za oporavak biti potrebne sedmice”, rekao je Powis za BBC Radio.

BMA je rekao da bi se štrajkovi mlađih doktora, od kojih su neki vrlo iskusni, mogli zaustaviti ako ministar zdravstva Steve Barclay iznese prihvatljivu ponudu za povećanje plata.

“Ne samo da će štrajkovi ugroziti sigurnost pacijenata, već su tempirani tako da još više poremete zakazane termine nakon uskrsnih praznika”, rekao je Barclay.

Ministar zdravstva kaže da su zahtjevi BMA-a nerazumni i da bi za neke doktore značilo povećanje od više od 20.000 funti godišnje.