Svijet Top

Brod sa 1.687 evakuisanih iz Sudana pristao u Saudijsku Arabiju

Brod sa 1.687 civila iz više od 50 zemalja koji bježe od nasilja u Sudanu pristao je u srijedu u Saudijskoj Arabiji, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova, što je najveći napor evakuacije zaljevske kraljevine do sada.

Saudijska Arabija je primila nekoliko grupa evakuiranih zračnim i morskim putem otkako su 15. aprila izbile borbe u trećoj po veličini afričkoj zemlji, što je dio onoga što analitičari opisuju kao pokušaj da se pozicionira kao glavni igrač u odgovoru na regionalne krize.

Grupa koja je u srijedu stigla u obalni grad Džedu iz Port Sudana “prevezena je jednim od kraljevskih brodova, a kraljevina je željela osigurati sve osnovne potrebe stranih državljana u pripremi za njihov odlazak”, navodi ministarstvo.

Uključuje 13 Saudijaca, dok su ostali došli iz zemalja Bliskog istoka, Afrike, Evrope, Azije i Amerike, dodalo je ministarstvo, prenosi AFP.

Indonezijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je 560 državljana uspješno evakuisano iz Sudana u Saudijsku Arabiju, iako nije jasno jesu li svi bili na istom brodu koji je stigao u Džedu u srijedu ujutro.

Džakarta premiješta drugu grupu od više od 300 Indonežana kopnom iz Kartuma u Port Sudan u pripravnosti za drugu rundu evakuacije, rekao je portparol Teuku Faizasyah za AFP.

Ministarstvo vanjskih poslova Šri Lanke saopćilo je da je 13 njenih državljana stiglo u Džedu iz Sudana, a još 12 čeka evakuaciju u Port Sudanu.