Svijet Top

Broj poginulih pod klizištem u Kini porastao na 11 osoba

Broj poginulih u klizištu u kineskoj pokrajini Yunnan porastao je u utorak na 11 dok su se spasioci borili s niskim temperaturama i snijegom kako bi locirali desetke nestalih osoba.

Spasioci su radili tokom noći na presijecanju dubokih gomila zemlje na mjestu klizišta u okrugu Zhenxiong, javila je u utorak državna kineska centralna televizija (CCTV).

Jedan spasilac kazao je da se velike mašine ne mogu koristiti zbog nestabilnog tla, navodi se u izvještaju lokalnog medija The Cover, u vlasništvu Sichuan Daily Newspaper Press grupe.

“Ako se iskopana zemlja istovari ispod, “vrh bi mogao nastaviti da se urušava. Teško je izvoditi velike mehaničke operacije i veoma je teško spašavati na licu mjesta”, izjavio je jedan radnik.

Nakon što se klizište pokrenulo u ponedjeljak, najmanje 47 osoba iz 18 domaćinstava prijavljeni su kao nestali, javila je CCTV. Osam nestalih pronađeno je mrtvo u ponedjeljak poslijepodne, prenose novine Zhaotong Daily, lokalni državni medij.

Još dvije osobe su hospitalizirane zbog povreda glave i tijela, saopćila je nacionalna zdravstvena komisija.

Klizište je pogodilo dva sela u jugozapadnom gradu Zhaotong oko 5.51 sati u ponedjeljak, prekrivajući kuće smeđim planinskim tlom u podnožju brda, javila je CCTV.

“Planina se upravo srušila, deseci su zatrpani”, kazao je čovjek po imenu Gu, koji je svjedočio klizištu, za državnu TV stanicu iz susjedne pokrajine Guizhou. Gu je rekao da su četiri člana njegove rodbine zatrpani ispod ruševina.

“Svi su spavali u svojim kućama”, kazao je.

Više od 500 ljudi evakuirano je iz svojih domova, javila je CCTV.

Zvaničnici su saopćili na konferenciji za novinare u utorak da se klizište pokrenulo na strmoj litici na vrhu planinske padine, prenosi Reuters.