Svijet Top

Broj poginulih u napadu na školu u Ugandi povećan na 41

Broj poginulih u terorističkom napadu na srednju školu u zapadnoj Ugandi u petak navečer povećan je na 41 nakon što je pronađeno još tijela učenika, objavili su zvaničnici.

Selevest Mapoze, direktor granične regije Mpondwe-Lhubiriha, rekao je da je iz škole uklonjeno 41 tijelo, od kojih su 38 bili učenici.

Portparol vojske Felix Kulayigye rekao je za Anadoliju da su neka tijela spaljena do neprepoznatljivosti i da će vlasti koristiti DNK testove kako bi utvrdile njihov identitet.

“Pobunjenici su kidnapovali šest učenika”, dodao je on.

Portparol policije Fred Enanga rekao da su pobunjenici Savezničkih demokratskih snaga (ADF), nakon što su ubili učenike u okrugu Kasese, opljačkali školu prije i zapalili spavaonice.

“Sinoć su pobunjenici ADF-a napali srednju školu Lhubirira u opštini Mpondwe, koja se nalazi oko dva kilometra od granice sa DR Kongom. Do sada je 25 tijela izvučeno iz škole i prebačeno u bolnicu Bwera”, rekao je portparol, dodajući da je u bolnicu prebačeno i osam povrijeđenih učenika.

Pobunjenici su pobjegli prema Nacionalnom parku Virunga u DR Kongu gdje ih progone ugandska vojska i policija.

ADF pobunjenici potiču iz zapadne Ugande, kada su se organizovali u kasnim 1990-im godinama s namjerom da zbace režim predsjednika Yowerija Musevenija, ali ih je savladala ugandska vojska. Pobjegli su u šume na istoku DR Konga, odakle često napadaju sela i ubijaju nevine ljude.