Crna hronika Svijet Top

Broj poginulih u skladištu goriva u Indoneziji porastao na 33

Broj poginulih u požaru u indonezijskom skladištu goriva u vlasništvu državne energetske kompanije Pertamina porastao se na 33, a još skoro desetak u kritičnom je stanju, saopćile su zdravstvene službe u petak.

Najviši zvaničnici pozvali su na reviziju energetskih objekata Indonezije nakon što je požar od 3. marta zahvatio obližnju stambenu oblast, otpadne kuće i zapaljene automobile pored skladišta u prijestolnici Džakarti.

“Do danas su ukupno 33 osobe poginule, a 11 se još uvijek liječi. Oni su na intenzivnoj intenzivnoj nezi i njihovo stanje je ozbiljno”, izjavio je portparol zdravstvene agencije u Džakarti Luigi, koji kao i broni Indonežani ima jedno ime, za AFP u petak.

Vlasti su prethodno navele brojku od 18 poginulih dan nakon eksplozije.

Hiljade ljudi je bilo prisiljeno da se evakuira kada je izbio požar, ali je lokalna agencija za ublažavanje katastrofa saopćila da su svi evakuirani od tada napustili skloništa.

Svjedoci su vatru uporedili sa eksplozijom bombe nakon što je početna eksplozija poslala uspaničene mještane koji su vrištali i bježali kroz uske puteve dok je vatrena lopta osvjetljavala horizont Džakarte iza njih.

U reakciji na nesreću, Pertamina se izvinila i jedan od njenih direktora je smijenjen s pozicije.

Državna firma je saopćtila da je curenje iz cijevi otkriveno prije nego što je požar izbio.

Kritike zbog eksplozije natjerale su, međutim, vladu da razmisli o preseljenju objekta ili stanovnika koji žive pored njega.

Predsjednik Joko Widodo posjetio je preživjele i pozvao guvernera i ministre Džakarte da pronađu rješenje za skladišta goriva koja se nalaze u blizini stambenih područja kako bi se izbjegla ponovljena katastrofa.

Direktor Pertamine Nicke Widyawati izjavio je novinarima prošle sedmice da skladište ne može biti odmah izmješteno jer bi moglo poremetiti opskrbu gorivom u državi.

To je bio jedan od nekoliko požara koji su izbili u pogonima kompanije posljednjih godina.