Svijet Top

Bruxelles: Danas sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije s Lajčakom

U Bruxellesu je jutros počeo sastanak posebnog izaslanika Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i glavnog pregovarača Srbije Petra Petkovića, a uoči nove runde razgovora glavnih pregovarača dvije zemlje o provedbi Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa te njegovog Aneksa iz Ohrida.

Nakon sastanaka s Petkovićem posebni izaslanik EU sastat će s glavnim pregovaračem Kosova Besnikom Bislimijem nakon čega će uslijediti zajednički sastanak na kojem bi se trebali nastaviti razgovori o prvom Nacrtu statuta za zajednicu srpskih općina na Kosovu ali i o aktualnoj situaciji na sjeveru Kosova nakon lokalnih izbora u aprilu.  

Srbijanski mediji prenose kako bi na zajedničkom sastanku glavnih pregovarača s Lajčkaom trebalo biti riječi o najvažnijoj temi Zajednici srpskih općina (ZSO) na Kosovu, a  Lajčak je u nedjelju kazao kako očekuje da će glavni pregovarači biti spremni dogovoriti se o konkretnim idućim koracima ka provedbi Sporazuma.

Formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom dogovoreno je 2013. godine u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, ali je  Priština ZSO do sada odbijala jer nije u skladu sa zakonima i Ustavom te zemlje.

Posebni izaslanik Europske unije za dijalog Kosova i Srbije podsjetio je da je tijekom prošlotjednog sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i glavnim pregovaračem Kosova Besnikom Bislimijem zatražio izbjegavanje bilo kakvih nekoordiniranih poteza koji bi mogli ugroziti proces dijaloga.  

Lajčak je također kazao kako je zabrinut zbog događanja na sjeveru Kosova te istaknuo kako je potrebno izbjeći svaku mogućnost eskalacije i potpunosti se usredotočiti na normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Tijekom sastanka u Prištini s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i prvim potpredsjednikom vlade Besnikom Bislimijem, razgovarali smo o očekivanjima od predstojećeg sastanka u Bruxellesu. Istaknuo sam potrebu da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i njegovog Ohridskog aneksa. Također sam naglasio važnost izbjegavanja bilo kakvih nekoordiniranih poteza koji bi potencijalno mogli poremetiti proces”, napisao je Lajčak na Facebooku.

Današnji susret u Bruxellesu prvi je  susret glavnih pregovarača nakon sastanka kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Bruxellesu, 2. maja na kojem je usvojena Deklaracija o nestalima, a istodobno je Kurti odbacio prvi nacrt statuta Zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Kosovo i Srbija su 27. februara u Bruxellesu postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, dok su 18. marta u Ohridu dogovorili Aneks za njegovu primjenu.

Srbijanska strana u prvi plan stavlja formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, što je predviđeno sporazumom postignutim još 2013., dok se Kosovo nastoji izboriti da ta zajednica nema izvršne ovlasti, ističući da ne žele na svom teritoriju nešto poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.