Svijet Top

Charles III će biti krunisan za kralja u prvom britanskom krunisanju od 1953. godine

U Westminsterskoj opatiji u Londonu danas će biti održana ceremonija krunisanja engleskog kralja Charlesa III i njegove supruge Camille.

Kralj Charles III na tronu nasljeđuje svoju majku, kraljicu Elizabethu II, koja je preminula prošle godine. Ujedinjenim Kraljevstvom vladala je sedam decenija, što je čini najdugovječnijim britanskim monarhom. 

Ceremoniji krunisanja prisustvovat će više od 2.200 gostiju, uključujući šefove država, kraljevske porodice te poznata imena i humanitarne organizacije iz 203 zemlje. Uime Bosne i Hercegovine događaju u Londonu prisustvuje predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. 

Proslave i zabave povodom krunisanja održat će se širom zemlje od 6. do 7. maja, poznatog kao “vikend krunisanja” i  8. maja, što je državni praznik.

U dvorcu Windsor će nakon krunisanja biti održan veliki koncert na kojem će nastupiti brojne svjetske zvijezde, među njima Katy Perry, Lionel Richie i Andrea Bocelli.

Koncert, kojem će prisustvovati 20.000 ljudi iz cijele zemlje i koji će se pratiti uživo u više od 100 zemalja svijeta, bit će javni događaj uz učešće volontera iz brojnih humanitarnih organizacija.

Čuveni britanski pjevač, kompozitor i pijanista Elton John, inače blizak prijatelj bivše Charlesove supruge, pokojne princeze Diane, odbio je da nastupi na koncertu, pozivajući se na turneju u inostranstvu.