Svijet Top

Danas samit u Egiptu, upitno jedinstvo u vezi sukoba u Gazi

Egipat u subotu organizira samit o krizi u Gazi, uslijed straha od širenja sukoba na Bliskom istoku, ali nedolazak visokih predstavnika SAD-a, glavnog izraelskog saveznika, i još nekih čelnika umanjuje očekivanja šta se na njemu može postići.

Nabrzinu sazvani samit u Kairu okupit će lidere nekoliko arapskih i evropskih zemalja, uz brojne ministre vanjskih poslova.

Održava se u vrijeme priprema Izraela za kopneni napad na Pojas Gaze, nakon napada Hamasa 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.400 ljudi.

Više od 4.100 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj ofanzivi, koja je izazvala veliku humanitarnu krizu u palestinskoj enklavi.

Reuters nije mogao saznati hoće li ko predstavljati SAD, Kinu i Rusiju.

Njemački kancelar Olaf Scholz i britanski premijer Rishi Sunak neće doći u Kairo, a za sada se službeno ne zna ni hoće li sudjelovati francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Visoki dužnosnik Evropske unije je rekao da se još razgovara o završnoj deklaraciji, ali još uvijek postoje razlike, pa nije jasno hoće li biti usvojena.

Dodao je da u Kairo planiraju ići predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i šef evropske diplomatije Josep Borrell, iako je upitno hoće li ondje stići na vrijeme, s obzirom na to da su u petak obojica na samitu SAD-a i EU-a u Washingtonu.

Arapske zemlje su proteklih dana izražavale bijes zbog izraelskog bombardiranja i opsade Gaze, doma za 2,3 miliona ljudi.

Istovremeno, Egipat želi dostaviti humanitarnu pomoć Gazi kroz granični prelaz Rafah, jedini koji ne kontrolira Izrael, no pomoć se samo gomila sa egipatske strane.

Jordanski kralj Abdullah i egipatski predsjednik Abdel Fatah Al-Sisi su u četvrtak optužili Izrael da bombardiranjem Gaze “provodi kolektivno kažnjavanje”, javlja Al Jazeera.

Jordanski kralj Abdullah i egipatski predsjednik Abdel Fatah Al-Sisi su u četvrtak optužili Izrael da bombardiranjem Gaze “provodi kolektivno kažnjavanje”, javlja Al Jazeera.