Svijet Top

Demonstranti u Bagdadu upali u švedsku ambasadu zbog najavljenog spaljivanja Kur’ana u Stockholmu

Stotine demonstranata upalo je u švedsku ambasadu u centru Bagdada u ranim jutarnjim satima u četvrtak i podmetnuli vatru u znak protesta protiv najavljenog spaljivanja Kur’ana u Švedskoj.

Osoblje ambasade u Bagdadu je na sigurnom, navodi se u saopćenju švedskog ministarstva vanjskih poslova, osuđujući napad i naglašavajući potrebu da iračke vlasti zaštite diplomatske misije. 

Jutrošnje demonstracije sazvale su pristalice šiitskog imama Muqtade Sadra u znak protesta zbog drugog najavljenog spaljivanja Kur’ana u Švedskoj u poslednjih nekoliko sedmica, navodi se u objavama u popularnoj aplikaciji poruka Telegram koja povezuje uticajnog imama i druge pro-Sadrove medije.

Sadr, jedna od najmoćnijih iračkih ličnosti, predvodi stotine hiljada sljedbenika koje je povremeno pozivao na ulične proteste, uključujući i one prošlog ljeta kada su zauzeli teško utvrđenu zelenu zonu u Bagdadu i upustili se u sukobe.

Švedska policija u srijedu je odobrila zahtjev za javni sastanak ispred iračke ambasade u Stockholmu u četvrtak, gdje se očekuje učešće dvije osobe.

Švedska novinska agencija TT javila je kako su te osobe planirali da spale Kur’an i iračku zastavu na javnom skupu, a među njima je i muškarac koji je u junu zapalio Kur’an ispred džamije u Stockholmu.

Švedska policija odbila je nekoliko prijava u ovoj godini za proteste koji su trebali uključivati spaljivanje Kur’ana, pozivajući se na zabrinutost za sigurnost. Sudovi su od tada poništili odluke policije, navodeći da su takva djela zaštićena dalekosežnim zakonima o slobodi govora u toj zemlji.

Niz video zapisa objavljenih u Telegram grupi One Baghdad prikazuje ljude koji se okupljaju oko švedske ambasade u četvrtak oko jedan sat poslije ponoći po lokalnom vremenu, uzvikujući parole podrške Sadru, i provalili su u kompleks ambasade oko sat vremena kasnije.

“Da, da Kur’anu”, uzvikivali su demonstranti.

Na snimcima se kasnije mogao vidjeti dim koji se uzdiže iz zgrade u kompleksu ambasade i demonstranti koji stoje na njenom krovu.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo incident i navelo je u saopćenju da je vlada naložila snagama sigurnosti da izvrše brzu istragu, identifikuju počinioce i pozovu ih na odgovornost.

U zoru u četvrtak, snage sigurnosti raspoređene su unutar ambasade i dim se uzdizao iz zgrade dok su vatrogasci gasili plamen, javili su reporteri Reutersa.

Većina demonstranata se povukla, a Iračke snage sigurnosti kasnije su jurišale prema nekoliko desetaka demonstranata koji su se i dalje kretali ispred ambasade u pokušaju da ih istjeraju iz tog područja. Demonstranti su ranije nakratko bacali kamenice i pirotehnička sredstva na veliki broj okupljenih snaga sigurnosti.

Krajem prošlog mjeseca Sadr je pozvao na proteste protiv Švedske i protjerivanje švedskog ambasadora nakon što je jedan Iračanin spalio Kur’an u Stockholmu.

Nakon spaljivanja, muškarac je prijavljen policiji zbog agitacije protiv etničke ili nacionalne grupe. U novinskom intervjuu, opisao je sebe kao iračkog izbjeglicu koji nastoji zabraniti Kur’an, središnji vjerski tekst islama, za koji muslimani vjeruju da je Božija objava.

Dva velika protesta održana su ispred švedske ambasade u Bagdadu nakon tog spaljivanja Kur’ana, a demonstranti su jednom prilikom probili prostor ambasade.

Vlade nekoliko muslimanskih zemalja, uključujući Irak, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Jordan i Maroko, protestovale su zbog incidenta.

Sjedinjene Države to su također osudile, ali su dodale da švedsko izdavanje dozvole podržava slobodu izražavanja i da to nije odobravanje akcije.