Svijet Top

Ekstremna desnica Geerta Wildersa pobijedila na izborima u Nizozemskoj

Ekstremno desničarski, antiislamski populista Geert Wilders ostvario je uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima u jednom od najvećih političkih poremećaja u nizozemskoj politici od Drugog svjetskog rata.

Izborni rezultat stavlja ga u poziciju da vodi pregovore za formiranje nove vladajuće koalicije i možda postane prvi ekstremno desničarski premijer u toj zemlji u vrijeme političkih preokreta na velikom dijelu kontinenta.

U izlaznoj anketi koju je objavila nacionalna televizija NOS navodi se da je Wildersova Slobodarska stranka osvojila 37 mjesta u Donjem domu parlamenta od 150 mjesta, više nego dvostruko od 17 mjesta koliko je osvojio na proteklim izborima. Konačni zvanični rezultati očekuju se tokom dana.

Vildersov izborni program uključuje pozive na referendum o izlasku Nizozemske iz Evropske unije, potpuni prekid prihvatanja azilanata i odbijanja migranata na nizozemskim granicama.

Također se zalaže za “deislamizaciju” Holandije, iako je on bio blaži prema islamu tokom ove predizborne kampanje nego u prošlosti.

“Nizozemci će ponovo biti broj jedan. Narodu se mora vratiti njegova zemlja”, dodao je Wilders.

Ali zakonodavac, koji je u prošlosti bio označen kao nizozemdska verzija Donalda Trumpa, prvo bi morao formirati koalicionu vladu prije nego što mogne preuzeti vlast.

To će biti teško jer vodeće stranke oklijevaju da udruže snage s njim i njegovom strankom, ali obim njegove pobjede jača njegovu poziciju u bilo kakvim pregovorima.

Wilders je pozvao druge stranke da se konstruktivno uključe u pregovore o koaliciji. Pieter Omtzigt, bivši centristički demokršćanin koji je za tri mjeseca napravio svoju stranku Novi društveni ugovor kako bi zauzeo otprilike 20 mjesta, rekao je da će uvijek biti otvoren za razgovore.

Najbliža stranka Wildersovoj je alijansa Laburističke stranke lijevog centra i Zelene ljevice, za koju se predviđalo da će osvojiti 26 mjesta. Njen čelnik Frans Timmermans jasno je, međutim, stavio do znanja da Wilders ne bi trebao računati na koaliciju s njim.

Izbori su raspisani nakon što je četvrta i posljednja koalicija odlazećeg premijera Marka Ruttea podnijela ostavku u julu kada nije pristala na mjere za obuzdavanje migracija, prenosi AP.