Svijet Top

Erdogan pokrenuo predizbornu kampanju obećanjem da će smanjiti inflaciju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokrenuo je u utorak kampanju za reizbor svoje stranke AKP obećanjem da će srezati inflaciju na jednocifrenu brojku i podstaći ekonomski rast, dok nastoji produžiti svoje dvije decenije na vlasti na izborima zakazanim za 14. maj.

Erdogan je suočen s najvećim političkim izazovom otkako je AKP došao na vlast 2002. godine, a ankete pokazuju da mu podrška opada posljednjih godina nakon što je njegova neortodoksna ekonomska politika ugrozila nacionalnu valutu liru i izazvala skok inflacije.

“Nastavit ćemo jačati našu ekonomiju kroz ulaganja, zapošljavanje, proizvodnju, izvoz i trenutni suficit. Vratit ćemo inflaciju na jednocifreni nivo i definitivno spasiti našu zemlju od tog problema”, poručio je on publici na stadionu u Ankari.

Erdoganovo agresivno smanjenje kamatnih stopa povisilo je inflaciju na 24-godišnji vrhunac iznad 85 posto u oktobru prije nego što je pala na skoro 50 posto u martu. Kriza troškova života koja je uslijedila zahvatila je turska domaćinstva i umanjila zarade i štednju.

“Dodatno ćemo unaprijediti ulaganja sa strukturom koja se temelji na ekonomiji slobodnog tržišta integriranoj sa svijetom”, navodi se u manifestu vladajuće stranke, ciljajući na godišnji rast od 5,5 posto u razdoblju 2024.-2028. i BDP od 1.5 triliona dolara do kraja 2028. godine.

Na predsjedničkim izborima sljedećeg mjeseca, Erdogan će se suprotstaviti glavnom kandidatu opozicionog saveza Kemalu Kilicdarogluu.

U najnovijem istraživanju ankete Metropoll, 42,6 posto ispitanika reklo je da bi glasalo za Kilicdaroglua, a 41,1 posto za Erdogana u prvom krugu glasanja, dok su druga dva predsjednička kandidata dobila podršku od 7,2 posto.

Glasači će birati i parlamentarne zastupnike, prenosi Reuters.