Svijet Top

Finska se danas zvanično pridružuje NATO-u

Finska će se danas pridružiti NATO-u, proširujući odbrambeni savez na 31 članicu nakon što je prevladala protivljenje Turske.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će savez obilježiti pristupanje ceremonijom podizanja zastave u “dobrom danu za sigurnost Finske, nordijsku sigurnost i za sigurnost NATO-a u cjelini”.

Ministri vanjskih poslova NATO-a okupit će se u Briselu na dvodnevnom sastanku u sjedištu saveza kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini.

Sastanak se poklapa sa 74. godišnjicom formiranja saveza.

Finska je zajedno sa Švedskom podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u maju 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali je njen zahtjev naišao na protivljenje Ankare, kao i ulazak Švedske.

Turska i dalje blokira zahtjev Švedske za članstvo zbog niza spornih pitanja, među kojima je zabrinutost Ankare zbog, kako kaže, nedostatka saradnje u borbi protiv terorizma.

Članice NATO-a moraju se jednoglasno usaglasiti s primanjem novih zemalja.

Nakon višemjesečnih pregovora u kojima je posredovao savez, Turska je na kraju popustila i glasala za prijem Finske u NATO prošle sedmice, ali još nije održala glasanje o Švedskoj.