Svijet Top

Finski radnici započinju štrajk protiv reformi rada te smanjenja socijalne pomoći

Oko 290.000 finskih radnika počet će danas dvodnevni štrajk protiv planiranih reformi tržišta rada desničarske vlade i predloženih rezova u sistemu socijalne zaštite.

Kompanije i sindikati rekli su da se očekuje da će štrajk u četvrtak i petak zaustaviti velik dio finskog zračnog saobraćaja, uticati na proizvodnju rafinerija nafte i zatvoriti mnoge trgovine, fabrike i vrtiće.

“Plan vlade je okrutan. Prvo, pravo na štrajk bit će ozbiljno ograničeno, a zatim će se progurati oštri rezovi”, rekao je za Reuters Jarkko Eloranta, predsjednik najvećeg finskog sindikata SAK.

Posljednjih su mjeseci radnički sindikati protestovali protiv vladinih planova da favorizira lokalne ugovore o radu u odnosu na centralizovane pogodbe, ograniči političke štrajkove i olakša raskid ugovora o radu.

Sindikati su rekli da su spremni za dugu borbu ako bude potrebno, zaprijetivši dodatnim štrajkovima ako vlada, koja je preuzela dužnost prošle godine, ne odustane.

Vlada je, međutim, ustrajala, tvrdeći da Finska mora povećati produktivnost i smanjiti svoj fiskalni deficit.

Konfederacija finske industrije (EK) i vlada također su kritikovali štrajkove, rekavši da su promjene potrebne kako bi se finska ekonomija izjednačila s zemljama poput susjedne Švedske.