Svijet Top

Gašenjem svjetla počelo obilježavanje ‘Sata za planetu Zemlju’

Svjetla oko spomenika na Novom Zelandu ugasila su se u subotu, 25. marta dok je ova država počela sa obilježavanjem Sata za planetu Zemlju. Ovaj globalni pokret poziva države svijeta da ugase svjetla na sat vremena kako bi se skrenula pažnja na pitanja ugrožavanja prirode i klimatskih promjena.

Ugašena su svjetla oko spomenika u Auklandu 8.30 uveče po lokalnom vremenu. Tokom dana, u znak solidarnosti širom planete svjetla oko spomenika će se gasiti oko Empire State Building, Ajfelovog tornja, opere u Sydneyu i drugih.

Inicijativa traje već 17 godina, a Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozvala je i građane da daju doprinos gaseći svjetla na 60 minuta kako bi učinili nešto pozitivno za planetu Zemlju.

Glavna direktorica WWF, Kirsten Schuijt rekla je da je Sat za planetu Zemlju “fantastično slavlje u čast ljudi, planete i priroda” kao i snažan podsjetnik na važnost naše planete i potrebe da je zaštitimo.

“Ugasivši svoja svjetla ili isključivši se iz svakodnevnih navika i ometanja te učinivši nešto pozitivno za planetu, možemo okrenuti jedan Sat za planet Zemlju u hiljade i milione sati akcije”, rekla je Schuijt.

Tokom godina, trenutak gašenja svjetla doveo je do toga da cijele ulice, zgrade, znamenitosti i gradovi potamne. Inicijativa je započela 2007. u Australiji, a 2021. u njoj su učestvovale 192 zemlje i teritorije.