Svijet Top

Gonzalez i Noboa idu u drugi krug predsjedničkih izbora u Ekvadoru

Kandidat ljevice Luisa Gonzalez i njen iznenađujući izazivač Daniel Noboa pobijedili su šest drugih rivala u prvom krugu glasanja u predsjedničkoj utrci u Ekvadoru u nedjelju, u nadmetanju zasjenjenom ubistvom antikorupcijskog kandidata Fernanda Villavicencia, javlja Reuters.

Gonzalez je imala oko 33 posto glasova, a Noboa 24 posto nakon više od 70 posto prebrojanih glasačkih kutija. Dvoje kandidata će se suočiti u drugom krugu 15. oktobra.

Odvjetnica Gonzalez, 45 godina, obećala je da će vratiti milionske socijalne programe koje je ranije provodio njen mentor, bivši predsjednik Rafael Correa.

Gonzalez, koja sebe naziva samohranom majkom, zaštitnicom prava životinja i sportistkinjom, više puta je prizivala Correinu popularnu zdravstvenu, obrazovnu i sigurnosnu politiku i obećala da će “oporaviti domovinu”.

Bivša zastupnica rekla je Reutersu da će iskoristiti 2,5 milijardi dolara iz međunarodnih rezervi da podrži posrnulu ekonomiju i investira u javnu infrastrukturu ako bude izabrana.

Gonzalez je negirala da bi pomilovala Correu, koji je presuđen za korupciju i osuđen na osam godina zatvora.

Bivši predsjednik, za koga je Gonzalez rekla da će biti jedan od njenih savjetnika ako bude izabrana, živi u Belgiji.

Zakonodavac dok sadašnji predsjednik Guillermo Lasso nije raspustio nacionalnu skupštinu i raspisao prijevremene izbore, Noboa je sin istaknutog biznismena s bananama i nekadašnjeg predsjedničkog kandidata Alvara Noboe.

Noboa, najmlađi od kandidata sa samo 35 godina, fokusirao je svoju kampanju na otvaranje novih radnih mjesta, poreske olakšice za nova preduzeća i zatvorske kazne za ozbiljne utajivače poreza.

Stanovnik Gvajakila takođe se obavezao da će poboljšati pravosudni sistem, čineći ga pravednijim i efikasnijim.

Noboa, koji je oženjen i ima dvoje djece, studirao je na univerzitetima u Sjedinjenim Državama i kao mladić počeo je raditi u svojoj porodičnoj kompaniji Corporacion Noboa.