Svijet Top

Gotovo 89.000 žena i djevojaka ubijeno u 2022.godini

Gotovo 89.000 žena i djevojaka namjerno je ubijeno prošle godine, naveli su iz tijela UN-a za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC).

“Alarmantan broj femicida žena jasan je podsjetnik da se čovječanstvo još uvijek bori s duboko ukorijenjenim nejednakostima i nasiljem nad ženama i djevojčicama”, rekla je Ghada Waly, izvršna direktorica UNODC-a.

“Svaki izgubljeni život je poziv na akciju – molba da se hitno pozabavimo strukturalnim nejednakostima, da poboljšamo odgovore kaznenog pravosuđa tako da se nijedna žena ili djevojka ne boji za svoj život zbog svog spola.”

Više od polovine tih ubistava, gotovo 55 posto, počinili su članovi porodice ili partneri, u usporedbi s gotovo 12 posto muških žrtava ubistava.

Najviše ubistava žena i djevojaka, gotovo 20.000, dogodilo se u Africi, a zatim u Aziji, navodi se u izvještaju UN-ovih organizacija. 

Ujedinjeni narodi saopštili su da je broj žena i djevojčica ubijenih u svijetu 2022. godine porastao na najviši nivo u 20 godina.