Crna hronika Svijet Top

Hladno vrijeme odnijelo živote 36-oro djece u Pakistanu

Najmanje 36 djece umrlo je od upale pluća uzrokovane hladnim vremenom u protekloj sedmici u pakistanskoj provinciji Pendžab, što je navelo vlasti da uvedu zabranu održavanja jutarnjih okupljanja u školama, navodi se u službenom saopćenju u četvrtak, javila je PTI.

Potez da se uvede zabrana jutarnjih okupljanja do 31. januara uslijedio je jer je u pokrajini također zabilježen porast broja slučajeva upale pluća među školskom djecom, osim 36 smrtnih slučajeva uzrokovanih njom.

“Prošle sedmice je najmanje 36 djece umrlo od upale pluća u provinciji Punjab zbog ekstremne hladnoće. Vlada je bila primorana da uvede zabranu održavanja jutarnjeg okupljanja u školama do 31. januara zbog ekstremne hladnoće”, navodi se u saopćenju koje je izdala vlada Pendžaba.

Raspust je također najavljen do 19. januara za razrede jasličkih i pripremnih grupa.

Zabrinuti situacijom, zvaničnici su izdali i osnovne zdravstvene upute za djecu kako bi ih zaštitili od hladnog vremena.

“Djeca treba da nose maske, da peru ruke i da nose toplu odjeću kako bi se spriječilo da dobiju upalu pluća”, navodi se i dodaje da osmoro od 10 djece boluje od upale pluća u Dječijoj bolnici u Lahoreu.

U njemu se navodi da djecu koja se žale na kašalj, temperaturu ili bol u grlu ne treba slati u škole.

“Prošle godine je 990 djece umrlo od upale pluća u Punjabu”, navodi se i izražava ozbiljna zabrinutost zbog porasta slučajeva upale pluća među djecom u pokrajini.

Nakon situacije, Punjabov privremeni glavni ministar Mohsin Naqvi održao je detaljne konsultacije sa višim doktorima u vezi sa donošenjem preventivnih mjera kako bi se djeca spasila od upale pluća.