Svijet Top

Hong Kong među posljednjima ukida obavezno nošenje maski

Građani Hong Konga će od srijede konačno moći izaći iz kuće bez maske za lice, gotovo 1.000 dana nakon što je uvedeno obavezno nošenje. 

Nošenje maski više neće biti potrebno u zatvorenom prostoru, na otvorenom ili u javnom prevozu, objavila je vlada, ukidajući mjeru dok se svijet prilagođava životu uz koronavirus, javlja AFP.

Hong Kong je bio jedno od posljednjih mjesta na svijetu koje je nametnulo nošenje maski vani, a prekršitelji su se suočavali s visokim kaznama.

Ukidanje ove mjere dolazi dok vlada pokušava privući turiste i inozemne talente kako bi oživjela ekonomiju pogođenu recesijom.

– Uz ukidanje nošenja maski, pokušavamo se vratiti normalnom stanju. A to će biti vrlo korisno za ekonomski razvoj – rekao je izvršni direktor John Lee na konferenciji za novinare u utorak.

Stručnjaci za javno zdravstvo sve su više dovodili u pitanje potrebu za obaveznim nošenjem maski u gradu u kojem je nekoliko valova zaraze Covid-19 vjerovatno donijelo visok nivo imuniteta.

Zakonodavci su to nazvali štetnim za školsku djecu. A turistički stručnjaci i poslovne skupine upozorili su da to potkopava globalni imidž grada.