Svijet Top

Italija do kraja godine bez ruskog plina

Italija će do 2023. biti nezavisna o ruskom plinu, rekao je ministar privrede Adolfo Urso, ukazujući na dva broda za transport LNG-a sa regasifikatorom, od kojih je jedan stigao u luku Piombino, omogućujući umjesto toga da se zemlja oslanja na zemlje poput Alžira, Azerbejdžana i Libije za plin.

Nakon 26 dana plovidbe iz Singapura, LNG tanker Golar Tundra, koji može preraditi pet milijardi kubičnih metara tekućeg prirodnog plina (LNG) godišnje, konačno je stigao u luku Piombino, u pokrajini Livorno. Zajedno s još jednim brodom, koji se očekuje u Ravenni, očekuje se da će zajedno imati ukupni kapacitet od 13 milijardi kubnih metara godišnje, navodi Euractiv.

Italija će se tokom ove godine moći “u potpunosti osloboditi ovisnosti o ruskom plinu”, rekao je Urso za Radio24.

“Prešli smo s 40 posto ruskog plina 2021. na 16 posto prošle godine, te ćemo sa ova dva broda uspjeti u našem cilju”, dodao je.

Što se tiče cijena energije, ministar je rekao da “nema alarma na vidiku” jer su zalihe trenutno pune zbog iznimno blage zime. Dodao je da je dogovor o ograničenju cijena postignut u Bruxellesu također osigurao postepeno smanjenje svjetskih cijena.

Tanker Golar Tundra morat će pričekati do maja prije nego što bude u potpunosti operativan, budući da veze s novim kopnenim plinovodom tek trebaju biti dovršene. Izvršni direktor Snam Fsru Italia Elio Ruggieri rekao je da će prva isporuka za testiranje stići krajem aprila.

Ali nisu svi zadovoljni dolaskom broda za transport LNG-a sa regasifikatorom.

Gradonačelnik Piombina Francesco Ferrari i nekoliko odbora građana protestovali su protiv regasifikatora mjesecima, navodeći zabrinutost zbog sigurnosti.

Žalba protiv postavljanja broda-regasifikatora u luci toskanskog grada još je u procesu na Regionalnom upravnom sudu (TAR), a ročište je zakazano za 5. juli.