Svijet Top

Izbori na Sardiniji testirat će ravnotežu snaga Meloni-Salvini

Predstojeći izbori za novog regionalnog guvernera na Sardiniji u nedjelju vjerovatno će imati reperkusije na nacionalnom nivou, jer su i kandidati desnog i lijevog centra trenutno rame uz rame, piše Euractiv.

Četvero je kandidata u utrci za čelnu poziciju na Sardiniji, ali samo dvoje imaju realne šanse za pobjedu: gradonačelnik Kaljarija Paolo Truzzu, koji je blizak premijerki Giorgiji Meloni (Fratelli d’Italia/ECR), i kandidatkinja lijevog centra, Alessandra Todde, koja je uspjela pridobiti podršku dvije glavne ljevičarske stranke: Partito Democratico (S&D) i Pokreta 5 zvijezda bivšeg premijera Giuseppea Contea.

Ako Todde pobijedi, to će biti veliki poraz za Meloni, koja je insistirala na tome da umjesto bivšeg guvernera Sardinije Christiana Solinasa iz Lege (ID) Mattea Salvinija postavi Truzzua.

Spor oko izbora kandidata bio je dugotrajan, a na kraju je Salvini morao popustiti pred pritiskom Meloni u korist Truzzua.

S druge strane, ako Truzzu pobijedi, Meloni će osvojiti regiju i zadati udarac Salviniju uoči evropskih izbora u junu.

Osim što će uticati na ravnotežu desničarske većine u vladi, glasanje na Sardiniji će uticati i na izbor kandidata za sljedeće regionalne izbore. Prvi je Veneto, kojim već skoro 10 godina upravlja Luca Zaia (Liga) i koji Meloni želi da osvoji kao bogatu i produktivnu regiju u sjevernoj Italiji.