Svijet Top

Izrael nastavio s borbenim operacijama, optužuje Hamas za kršenje primirja

Izraelska vojska nastavila je s borbenim operacijama u Gazi, optuživši Hamas za kršenje uvjeta privremenog primirja.

Malo prije isteka primirja, sirene su se oglasile u južnom Izraelu, a izraelska vojska je saopćila da je presrela raketu ispaljenu iz Gaze.

Ministarstvo unutarnjih poslova kojim upravlja Hamas navelo je da su više područja pogođena izraelskim zračnim napadima.

Primirje je dovelo do oslobađanja više od 100 talaca koji su držani u Gazi, ali oko 140 ih je ostalo u zatočeništvu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da Hamas nije pristao pustiti nove taoce, čime su prekršeni uvjeti primirja.

“Hamas nije pustio sve žene taoce kako je bilo dogovoreno i jutros je raketirao Izrael”, dodaje Netanyahuov ured.

U izjavi na društvenim mrežama, njegov ured kaže da Izrael ostaje predan postizanju svojih ciljeva – osloboditi taoce, eliminirati Hamas i “osigurati da Gaza nikada neće predstavljati prijetnju stanovnicima Izraela”.

Izvor blizak pregovorima o sporazumu rekao je za BBC da Hamas vjeruje da je Izrael prekršio sporazum o primirju ne dopuštajući gorivo u sjeverni dio pojasa Gaze.

Također, izvor kaže da Hamas nije bio voljan osloboditi izraelske muškarce držane u Gazi pod istim uvjetima kao žene i djecu taoce.

Kako navodi BBC, ponovni početak neprijateljstava vjerojatno će pogoršati humanitarnu krizu na tom području, usred nestašica osnovnih zaliha.

Kako navodi BBC, ponovni početak neprijateljstava vjerojatno će pogoršati humanitarnu krizu na tom području, usred nestašica osnovnih zaliha.