Svijet Top

Jedinice ruske plaćeničke grupe Wagner osvojile još dva gradska bloka Bahmuta

Rusija je saopćila da su jedinice plaćeničke grupe Wagner uz podršku zračnih desantnih snaga osvojile još dva gradska bloka u istočnom ukrajinskom gradu Bahmutu, meti velike ruske ofanzive.

Wagner je od prošlog ljeta predvodio pokušaje Rusije da osvoji Bahmut, u najdužoj i najsmrtonosnijoj bitki u ratu za obje strane.

Rusko ministarstvo obrane saopćilo je da su Wagnerovi jurišni odredi zauzeli dva bloka u sjeverozapadnom i jugoistočnom dijelu Bahmuta, koji je najvećim dijelom uništen u borbama.

Ruske vojne padobranske jedinice podržale su jedinice Wagnera zadržavajući ukrajinske snage na bokovima, dodaje ministarstvo.

Reuters nije mogao potvrditi ruske tvrdnje iz nezavisnih izvora, dok se Kijev nije javno oglasio tim povodom.

Sergij Čerevatji, portparol istočne vojne komande ukrajinske vojske, kazao je da Wagnerove snage napadaju položaje ukrajinske vojske desetke puta dnevno.

“Neprijatelj je nastavio napadati naše položaje sa sotonskim žarom”, kazao je on za televizijski kanal ukrajinskog parlamenta.

Britanija je u obavještajnom izvještaju navela da su ukrajinski vojnici bili prisiljeni povući se iz nekih kvartova grada suočeni s višestrukim ruskim napadima.