Svijet Top

Još 119 migranata stiglo u italijansku luku Marina di Carrara

Spasilački brod za migrante ‘Sea Watch 5’ kojim upravlja istoimena njemačka nevladina organizacija stigao je u četvrtak u toskansku luku Marina di Carrara sa 119 migranata i izbjeglica spašenih u vodama kod Libije u nedjelju, javlja Ansa.

Grupa, spašena u dvije odvojene operacije, uključuje 26 maloljetnika bez pratnje. Najmlađa osoba na brodu ima tri godine.

Novim dolaskom povećan je na oko 1.100 broj migranata i izbjeglica koji su iskrcani u Marina di Carrara u devet iskrcavanja nakon spašavanja u srednjem Mediteranu u skladu s politikom ‘udaljenih luka’ koja uključuje instrukcije brodovima nevladinih organizacija da se iskrcaju daleko od zone spašavanja.

U ovom slučaju, luka dodijeljena “Sea Watch 5” bila je otprilike 1.150 km od zone spašavanja.

“Nema pauza ili praznika za prijem (migranta), a i ovoga puta, kao i uvijek, Carrara će biti spremna i doprinijet će svim operacijama koje koordinira prefektura”, rekla je gradonačelnica Carrare Serena Arrighi.

“Moram reći da nije baš humano tjerati 119 ljudi koji su upravo spašeni, uključujući žene i djecu, na daljnju plovidbu morem od preko 1.100 kilometara”, nastavila je.

“To je neshvatljiva odluka koja je u suprotnosti s onim porukama mira, ljubavi i bratstva koje smo vidjeli kako vladini zvaničnici razmeću tokom ove praznične sezone”, zaključila je Arrighi.

Nakon iskrcaja, migranti i izbjeglice će se autobusom odvesti do lokalnog izložbenog centra radi identifikacije i medicinskih pregleda prije odlaska u prihvatne objekte.