Svijet Technology Top

Kanada zabranjuje korištenje kineske aplikacije WeChat na svim službenim uređajima

Kanada je najavila da će zabraniti aplikaciju WeChat na svim državnim uređajima. Ova aplikacija u vlasništvu Kine ponekad se naziva “aplikacija za sve” – poput WhatsAppa, Facebooka, Amazona i Tindera sve u jednom, navodi BBC. 

Međutim, zapadne vlade su zabrinute za sigurnost, uglavnom zbog toga što bi se aplikacija mogla koristiti za špijuniranje korisnika.

BBC se obratio Tencentu, kompaniji koja je vlasnik WeChat-a, za komentar, ali još nije dobio odgovor.

WeChat je jedna od najčešće korištenih aplikacija na svijetu. Sveprisutna je u Kini, a popularna je i u jugoistočnoj Aziji i unutar zajednica kineske dijaspore.

Kanadska zabrana stupa na snagu odmah.

Ipak, nema dokaza da su vladine informacije kompromitirane putem WeChata, rekla je predsjednica kanadskog trezorskog odbora Anita Anand u saopćenju.

“Zauzimamo pristup cyber sigurnosti zasnovan na riziku uklanjanjem pristupa ovim aplikacijama na državnim mobilnim uređajima”, rekla je ona. 

Kanada također preduzima mjere protiv ruske kompanije za cyber sigurnost – Kaspersky.

Korisnicima će aplikacije biti uklonjene, a njihovo preuzimanje će biti blokirano u budućnosti.

Iako je i TikTok privukao mnogo pažnje zboh potencijalnih sigurnosnih rizika, mnogi stručnjaci za sigurnost vjeruju da WeChat predstavlja veću prijetnju.

Dobija manje pažnje jer ga državni službenici u Sjevernoj Americi ne koriste toliko kao TikTok.

Bivši američki predsjednik Donald Trump pokušao je zabraniti TikTok 2020. godine izvršnom naredbom, ali je njegov pokušaj blokiran sudskom zabranom. 

Bivši američki predsjednik Donald Trump pokušao je zabraniti TikTok 2020. godine izvršnom naredbom, ali je njegov pokušaj blokiran sudskom zabranom.