Svijet Top

Katar kao posrednik potvrdio da je primirje između Izraela i Hamasa produženo do petka

Primirje između Izraela i Hamasa biće produženo za jedan dan, potvrdio je u četvrtak Katar kao država posrednik, dok se šestodnevna humanitarna pauza u Gazi približava kraju, javlja AFP. 

“Palestinska i izraelska strana postigle su dogovor o produženju humanitarne pauze u Pojasu Gaze za još jedan dan pod postojećim uslovima, a to su prekid svih vojnih aktivnosti i ulazak humanitarne pomoći u Gazu”,rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al Ansari u saopćenju.

Dodao je da će primirje djelovati “u okviru zajedničkog posredovanja Države Katar sa Arapskom Republikom Egipat i Sjedinjenim Američkim Državama”.

Katar je bio uključen u intenzivne pregovore, uz podršku Egipta i Sjedinjenih Država, za produženje primirja u Gazi, koje je trebalo da se završi u četvrtak ujutro.

Hamas je saopćio u četvrtak da se slaže da se produži primirje s Izraelom u Gazi na sedmi dan.

Izraelska vojska saopćila je ranije da će primirje s Hamasom biti produženo kako bi se omogućilo posrednicima da nastave rad na oslobađanju talaca koji se drže u Gazi.

Izraelska vlada je saopćila da je primila novu listu žena i djece talaca u Pojasu Gaze koju će Hamas osloboditi u četvrtak u zamjenu za jednodnevno produženje primirja.

“Izrael je jutros dobio spisak žena i djece u skladu sa uslovima sporazuma i stoga će se primirje nastaviti”, navodi se u saopćenju iz Ureda izraelskog premijera, ne precizirajući broj talaca koji će biti pušten.

– Izrael je jutros dobio spisak žena i djece u skladu sa uslovima sporazuma i stoga će se primirje nastaviti – navodi se u saopćenju iz Ureda izraelskog premijera, ne precizirajući broj talaca koji će biti pušten.