Svijet Top

Kina očekuje još nevremena nakon što je pet osoba poginulo u tornadu

Kineski meteorološki zvaničnici pojačali su upozorenja na jaku kišu i jak vjetar u nekoliko regija, objavili su državni mediji u srijedu, dan nakon što je žestoki tornado izazvao pustoš u istočnoj provinciji Jiangsu, ubivši pet osoba, prenosi Reuters.

Posljednji incident u sedmicama destruktivnog i smrtonosnog vremena podstakao je vlasti da pozovu na oprez protiv jakih vjetrova u obalnim područjima u blizini Žutog mora kod Jiangsua.

Tornado je u utorak bio kratak, ali žestok, sa slikama na društvenim mrežama koje prikazuju prevrnute automobile, oborene dalekovode i leteće krhotine, od kojih je veliki dio posut po ulicama Suqiana, grada na sjeveru provincije.

“Bio sam na vratima i svjedočio vjetru, uređajima za solarnu energiju i drveću kako leti u zrak. Za ta dva minuta, bio sam zapanjen”, napisao je jedan korisnik popularne platforme društvenih medija Weibo. 

Emiter CCTV javio je da su četiri osobe povrijeđene, pored pet mrtvih, kada je tornado iznenada pogodio gusto naseljeno područje, oštetivši ili uništivši 1.800 domova i ostavljajući hektare usjeva uništenim.