Svijet Top

Kineski turisti se vraćaju u azijske zemlje, brojke još uvijek daleko od nivoa prije COVID-a

Rezervacije u Kini za putovanja u inostranstvo tokom nadolazećih prvomajskih praznika ukazuju na nastavak ‘oporavka’ putovanja u azijske zemlje, ali brojke su i dalje daleko od nivoa prije COVID-a zbog naglog porasta cijena aviokarata za duge relacije ali i nedovoljno dostupnih letova.

Rezervacije prekomorskih putovanja za nadolazeće praznike, za koje mnogi u Kini odlaze od 29. aprila do 3. maja, porasle su za 157 posto od početka aprila, prema Ctripu, najvećoj internetskoj turističkoj kompaniji u Kini.

Međutim, s obzirom na to da se kapacitet avioprevoznika tek treba potpuno oporaviti nakon što je Kina tri godine držala svoje granice zatvorene, a potražnja potrošača i dalje je slaba, brojke se ne mogu usporediti s vrhuncem kineskog turizma.

U februaru je više od 150.000 kineskih turista putovalo u Tajland, pokazuju najnoviji podaci tajlandskog ministarstva turizma što je trogodišnji rekord, ali još uvijek 85 posto ispod nivoa iz februara 2019.

Putovanja u Japan i Južnu Koreju oporavila su se na samo 5 -10 posto u odnosu na februar 2019. godine , navodi Reuters.

U 2019. godini 155 miliona Kineza putovalo je u inostranstvo, potrošivši 254,6 milijardi dolara, što je blizu BDP-a Vijetnama, prema procjenama Citija. Kineski turisti činili su 10 posto evropskih dolazaka izvan kontinenta.

Letovi za Evropu su do 80 posto skuplji nego prije pandemije, navodi ForwardKeys, kompanija za podatke o putovanjima.