Svijet Top

Na Islandu zabrinutost i strah zbog moguće erupcije vulkana

Islandski grad u kojem živi oko 4000 ljudi u blizini glavnog grada Reykjavika mogao bi biti teško oštećen vulkanom koji bi trebao eruptirati za nekoliko sati ili dana – rekli su stručnjaci, a Island je proglasio izvanredno stanje uoči neposredne erupcije vulkana.

Grad Grindavik na jugozapadnoj obali evakuiran je u ranim jutarnjim satima u subotu nakon što je pomicanje magme ispod Zemljine kore izazvalo stotine potresa u onome za što se vjeruje da je prethodnik erupciji.

“Zaista smo zabrinuti za sve kuće i infrastrukturu u tom području”, rekao je za AFP Vidir Reynisson, šef islandske Uprave za civilnu zaštitu i hitne situacije.

Grad oko 40 kilometara (25 milja) jugozapadno od Reykjavika, nalazi se u blizini geotermalne elektrane Svartsengi, glavnog opskrbljivača strujom i vodom za 30.000 stanovnika na poluotoku Reykjanes, kao i rezervoara slatke vode.

Grindavik je također u blizini geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog odredišta koje je ranije ove sedmice zatvoreno iz predostrožnosti.

“Magma je sada na vrlo maloj dubini, tako da očekujemo erupciju u roku od najkraće nekoliko sati, ali barem u roku od nekoliko dana”, rekao je Reynisson.

Najvjerojatniji scenarij bio bi otvaranje pukotine u zemlji blizu Grindavika.

“Imamo pukotinu dugu oko 15 kilometara i bilo gdje na toj pukotini možemo vidjeti da bi se mogla dogoditi erupcija”, rekao je Reynisson.

-Imamo pukotinu dugu oko 15 kilometara i bilo gdje na toj pukotini možemo vidjeti da bi se mogla dogoditi erupcija – rekao je Reynisson.