Crna hronika Svijet Top

Najmanje 35 mrtvih u urušavanju hrama u Indiji

Broj mrtvih nakon što se srušio pod u hinduističkom hramu u Indiji popeo se u petak na 35, a spasilačke operacije su u toku, rekao je lokalni zvaničnik za AFP.

Desetine vjernika koji su u četvrtak slavili veliki vjerski praznik upali su u javni rezervoar s vodom sa stepeništem nakon što se pod na platformi iznad urušio u centralnom gradu Indoreu.

“Trideset pet ljudi je mrtvo. Jedna osoba se i dalje vodi kao nestala. Spasilačke operacije su u toku”, rekao je AFP-u sudija okruga Indore Ilayaraja T.

Premijer Narendra Modi rekao je u četvrtak da ga “je izuzetno zaboljela” vijest o nesreći.

“Državna vlada predvodi spašavanje i pružanje pomoći brzim tempom”, dodao je on. “Moje molitve su sa svim pogođenima i njihovim porodicama.”

Modijev ured saopćio je da će isplate kompenzacije od 200.000 rupija (2.400 dolara) biti date najbližim rođacima.

Narottam Mishra, ministar unutrašnjih poslova države Madhya Pradesh, rekao je novinarima da je pokrenuta istraga o nesreći.

Policijski zvaničnik Manish Kapooriya rekao je za AFP da se spasilački napori nastavljaju i da su povrijeđeni prebačeni u državne bolnice na liječenje.

Na televizijskim snimcima se vidi kako radnici hitne pomoći koriste užad i ljestve kako bi došli do onih zarobljenih u rezervoaru u državi Madhya Pradesh.

Drugi video snimci prikazuju urušeni pod i oštećene čelične šipke, kao i policajce koji koriste užad da zapečate područje.

Hramovi širom Indije bili su prepuni poklonika povodom festivala Ram Navamija, rođendana hinduističkog božanstva Rama.

Nesreće sa smrtnim ishodima su uobičajene u Indiji tokom velikih vjerskih svečanosti.