Svijet Top

Nakon kampanje obilježene političkim ubistvima Ekvador danas bira novog predsjednika

U Ekvadoru se danas održavaju prijevremeni izbori, na kojima oko 13 miliona građana ove južnoameričke države bira novog predsjednika zemlje te članove Nacionalne skupštine.

Izbori se događaju u napetoj atmosferi i uz velike sigurnosne mjere nakon što je nedavno u atentatu ubijen jedan od favorita za predsjednika Fernando Villavicencio. Više od 100.000 pripadnika vojske i policije angažirano je na osiguranju izbora.

Iako Ekvadorci biraju između osam kandidata, najveće šanse za pobjedu na predsjedničkim izborima daju se Luisi Gonzalez iz stranke bivšeg predsjednika Rafaela Corree. Procjenjuje se da niti jedan kandidat neće pobijediti u prvom krugu, a uz Gonzalez najveće šanse za prolazak u drugi krug daju se bogatašu Janu Topicu, kojeg zbog obećanja o odlučnom obračunu s kriminalcima nazivaju “Ekvadorski Rambo”. Prema predizbornim anketama, Gonzalez i Topic su u prednosti ispred bivšeg potpredsjednika države Otta Sonnenholznera i ekološkog aktiviste Yaku Pereza.

Bez obzira na ishod izbora strahuje se od novog vala nasilja, jer je situacija u Ekvadoru vrlo napeta nakon ubojstva Villavicencija. On je bio poznati novinar koji je razotkrio korupciju i osudio veze između organiziranog kriminala i državnih dužnosnika. U vezi s njegovim ubistvom uhapšeno je šest muškaraca, državljana Kolumbije. U međuvremenu, dogodilo se i ubistvo lokalnog ljevičarskog lidera, Pedra Brionesa. Njega su naoružani napadači na motociklu upucali u njegovoj kući u sjevernoj pokrajini Esmeraldas.

Kako navodi BBC, stopa ubistava u Ekvadoru porasla je jer su lokalne bande sklopile saveze s međunarodnim kriminalnim kartelima.