Svijet Top

Nakon neodlučnog glasanja, u Španiji počinju pregovori da se izbjegnu novi izbori

Španski premijer Pedro Sanchez i njegov desničarski suparnik Alberto Nunez Feijoo započet će pregovore u ponedjeljak kako bi pokušali spriječiti novo glasanje nakon neodlučnih prijevremenih izbora koji su rezultirali podijeljenim parlamentom.

Prkoseći anketama koje su ga mjesecima otpisivale kao poraženog, socijalistički premijer uspio je smanjiti dobitke desničarske opozicije.

Sa svim prebrojanim glasovima, Feijooova Narodna stranka pobijedila je sa 136 od 350 mjesta u parlamentu, dok je krajnje desničarski Vox, njegov potencijalni saveznik, osvojio 33, a ove dvije stranke su osigurale samo 169, što je daleko od 176 potrebnih za vladajuću većinu.

Sanchezovi socijalisti zauzeli su drugo mjesto sa 122, dok je njegov radikalni ljevičarski saveznik Sumar osigurao 31 mandat, dajući lijevom bloku samo 153 mjesta.

Obraćajući se masi euforičnih aktivista koji uzvikuju “No pasaran!” – čuveni antifašistički slogan iz građanskog rata u Španiji 1936-1939 koji znači “Neće proći!” – Sanchez je bio oduševljen.

“Blok koji gleda unazad i koji je želio poništiti sav napredak koji smo postigli u protekle četiri godine je propao”, rekao je likujući Sanchez koji je svoju kampanju fokusirao na opasnost od vlade PP-Vox.

“Mnogo je više onih koji žele da Španija napreduje nego onih koji žele da idu unazad”, rekao je on.

Sa svojih 153 poslanika, socijalistima i Sumaru će biti potrebna podrška nekoliko regionalnih formacija kao što su ljevičarska katalonska separatistička stranka ERC ili baskijska stranka za nezavisnost EH Bildu, koja se smatra nasljednicom sada nepostojeće naoružane separatističke grupe ETA.

Ali će također morati pregovarati o uzdržavanju tvrdolinijaške katalonske separatističke stranke JxCat koja je obećala da neće pomoći Sanchezu da ostane na vlasti bez nečega zauzvrat.

Kada bi se sve poklopilo, Sanchez bi iza sebe mogao okupiti 172 poslanika, što je više od Feijooa, što bi bilo dovoljno da osigura drugu parlamentarnu investituru za koju je potrebna samo prosta većina.

U suprotnom, Španija – koja je četiri puta održala opće izbore između 2015. i 2019. godine – mogla bi se ponovo naći u ćorsokaku i biti primorana da raspiše nove izbore.