Svijet Top

Novi protesti poljoprivrednika u Belgiji

Kako je najavljeno prije nekoliko dana, poljoprivrednici u četvrtak ujutro ponovo protestuju u belgijskim lukama Gent i Antwerpen, javlja Belga.

U lučkom području Genta oko 8.30 bilo je prisutno oko stotinu farmera, ali “oni slijede upute policije”, rekla je guvernerka Istočne Flandrije Carina Van Cauter.

Zabranjene su blokade poput onih na prethodnim protestima. U međuvremenu, grupa traktora je postavila kratke blokade u oblasti Waasland u luci Antwerpen.

U Gentu je lokalna policija jasno stavila do znanja demonstrantima okupljenim na prometnom kružnom toku u oblasti luke da su blokade zabranjene. Policijski službenici na licu mjesta naglasili su da će intervenisati ako akcije budu slične prethodnim protestima poljoprivrednika. Traktori će polako voziti kroz područje luke.

“Ako bude bilo kakvih prekršaja, oni će biti prijavljeni”, uvjeravala je Van Cauter.

Prethodni protesti poljoprivrednika bili su na kritičnim tačke kao što je prometna kružna raskrsnica Euro-Silo na obilaznici Genta – gdje su se farmeri danas ponovo okupili – i blokirani kružni tok ArcelorMittal ili most Zelzate. U četvrtak ujutro do ovoga nije došlo, ali je protest poljoprivrednika još na početku i traktori i dalje stižu.

Uoči protesta farmera u četvrtak, nekoliko vlasti oko luke Gent jasno je stavilo do znanja da blokade neće biti dozvoljene.

“Sva sredstva, i policijska i sudska – uz zabranu – bit će korištena”, ponovila je Van Cauter.

“Ali pretpostavljamo – kako je situacija sada – da to neće biti potrebno”, dodala je.