Svijet Top

Odbor MMF-a odobrio 900 miliona dolara za Ukrajinu

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je u ponedjeljak isplatu  900 miliona dolara Ukrajini iz  kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara, nekoliko sati prije nego što se šefica MMF-a Kristalina Georgieva sastala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja Reuters. 

Georgieva je održala sastanak sa Zelenskim u trajanju skoro sat vremena u sjedištu MMF-a u Washingtonu i rekla mu da je Izvršni odbor MMF-a jednoglasan u podršci Ukrajini, osim jedne zemlje, rekli su zvaničnici MMF-a, jasno misleći na Rusiju. 

Odbor je odobrio sporazum postignut prošlog mjeseca s ukrajinskim vlastima nakon druge revizije napretka Kijeva u pogledu četverogodišnjeg kredita proširenog fonda (EFF) odobrenog ranije ove godine.

To otvara put za isplatu 900 miliona dolara, čime su ukupna sredstva MMF-a za Ukrajinu ove godine iznosila 4,5 milijardi dolara.

“EFF nastavlja biti snažno sidro za ekonomski program vlasti u Ukrajini, a njegova implementacija je uglavnom na pravom putu uprkos izuzetno izazovnim okolnostima”, navodi se u saopćenju MMF-a.

Georgieva je rekla da se ukrajinska ekonomija pokazala otpornom uprkos invaziji Rusije koja je počela u  februaru 2022. godine i “ogromnim društvenim i ekonomskim troškovima” koje je to prouzrokovalo. 

“Gledajući u budućnost, iako se očekuje nastavak oporavka, postoje znčajni rizici koji proizlaze uglavnom iz izuzetno visoke neizvjesnosti povezane s ratom”, rekla je Georgieva u saopćenju.

Takođe, kako je dodala, “od ključne je važnosti da se eksterno finansiranje pod koncesijskim uslovima nastavi na blagovremenoj i predvidivoj osnovi.“

Ukrajina je od početka rata dobila više od 68,5 milijardi dolara budžetske podrške, pokazuju podaci ministarstva finansija te zemlje. 

Ukrajina je od početka rata dobila više od 68,5 milijardi dolara budžetske podrške, pokazuju podaci ministarstva finansija te zemlje.