Svijet Top

Počela prisilna evakuacija stanovništva u blizini vulkana Mayon na Filipinima

Filipinske trupe, policija i spasilački radnici počeli su u petak prisilno evakuirati stanovnike u blizini vulkana Mayon jer su sve veći nemiri ukazivali da je nasilna erupcija jednog od najaktivnijih vulkana u zemlji moguća za nekoliko sedmica ili dana.

Područje u radijusu od šest kilometara od Mayonovog kratera trebalo bi da bude zabranjeno zbog mogućih vulkanskih emisija, tokova lave, odrona kamenja i drugih opasnosti. Ali mnogi siromašni seljani su godinama gradili kuće i održavali farme u opasnoj zoni Mayona.

Predsjednik Ferdinand Marcos Jr. rekao je da je u toku evakuacija stanovnika iz trajne opasne zone i obećao je da će pružiti pomoć raseljenima do okončanja krize.

“Trenutno, ono što radimo je priprema i udaljavanje ljudi iz tog područja kako bismo, ako dođe vrijeme, a nadam se da se to neće dogoditi… bili spremni”, rekao je Markos novinarima.

“Ali, nažalost, nauka nam govori da se to može dogoditi zato što se poklopac ili kapa na vrhu lave polako diže”, kazao je on.

Vlasti su u četvrtak podigle nivo uzbune za vulkan u sjeveroistočnoj provinciji Albay nakon što su se pregrijani tokovi plina, krhotina i kamenja spustili niz njegovu gornju padinu, što ukazuje na aktivnost ispod površine koja bi mogla prethoditi opasnoj erupciji.